Όσοι αγρότες καλλιεργούσαν σε πρώην δασικές εκτάσεις, χωρίς να αδειοδοτηθούν, έχουν τη δυνατότητα μέσα στον Ιούλιο να τακτοποιήσουν μέσω των ενστάσεων την κυριότητα των αγροτεμαχίων τους, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα τόσο στην καλλιέργεια όσο και στις επιδοτήσεις τους.

Μάλιστα, οι αγρότες θα ειδοποιηθούν προσωπικά με μήνυμα στο κινητό τους, ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες. Τα παραπάνω επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λακωνία και τη Μεσσηνία.
«Οι αγρότες που εκμεταλλεύονται εκτάσεις, οι οποίες στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές, θα ειδοποιηθούν προσωπικά, με μήνυμα στο κινητό τους, ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους, μέσα στον Ιούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Στην κατεύθυνση αυτή συνέχισε «έχουμε κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και πέντε μήνες και, επειδή ολοκληρώθηκαν τώρα οι δηλώσεις καλλιέργειας, αποφασίσαμε να συνεργαστούν ηλεκτρονικά οι δύο βάσεις δεδομένων για να ενημερώσουμε τους αγρότες που στη δήλωση καλλιέργειάς τους υπάρχει συνάφεια με δασική χρήση, ώστε στο μήνα που έχουν διαθέσιμο να κάνουν τις αιτήσεις αλλαγής χρήσης ή παραχώρησης κυριότητας. Δουλεύουμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λύσουμε προβλήματα και για να είναι ενήμεροι προσωπικά οι αγρότες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να μην έχει πρόβλημα η καλλιέργεια και η επιδότησή τους».

Τόνισε δε, ότι οι δασικοί χάρτες αποκάλυψαν τι πέτυχε το σύστημα εξουσίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, πολλά πράγματα γίνονταν πίσω από την πλάτη της διοίκησης και κάτω από το χαλί, τροφοδοτώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Όσοι αγρότες καλλιεργούσαν σε πρώην δασικές εκτάσεις, χωρίς να αδειοδοτηθούν, τότε με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν έμπαινε σε αμφισβήτηση η επιδότησή τους. Αντίθετα, τώρα λύνουν το πρόβλημά τους και οι δασικοί χάρτες είναι εργαλείο που δημιουργεί κανονικότητα και ασφάλεια».

Με τροπολογία ως 27 Ιουλίου αντιρρήσεις επί δασικών

Με τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου στην ολομέλεια της Βουλής παρατάθηκε μέχρι τις 27 Ιουλίου 2017 η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων (ενστάσεων) κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία, προθεσμία λήγει στις 12.6.2017 και στις 3.7.2017 για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η τροπολογία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, γιατί πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017 και γιατί, ενώ το υπουργείο έχει θέσει σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, και της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει ένα κομμάτι της διοίκησης, η αυτοδιοίκηση που δεν έχει κάνει ακόμη αυτά που θα έπρεπε, για να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι στις αρχές Ιουλίου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη δόμηση με το οποίο θα επιλυθεί το ζήτημα των προσωρινών παραχωρητηρίων. Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πληροφορίες του αναρτημένου χάρτη για τις οικοδομικές άδειες.

«Άρα, από 27 Ιουλίου ξεκολλάνε και όλες οι πράξεις στις αγροτικές και άλλες χρήσεις, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα χρήσης και επίσης, θα δώσουμε τη δυνατότητα και στα δασαρχεία να δίνουν βεβαιώσεις πιστοποιητικών για τη μεταβίβαση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, για να μην είναι μόνο τα κτηματολογικά γραφεία με αυτό το φορτίο και να απελευθερωθεί η λειτουργία στην ύπαιθρο συνολικά. Και θα υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις -και τις ανακοινώνω από τώρα- για τις δασικές φυτείες, όπως και για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν στο νομό Αττικής. Αυτά θα τα ολοκληρώσουμε μέχρι τις 5 Ιουλίου, έτσι ώστε μέχρι τις 27 Ιουλίου να έχει τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «μέσα στο 2017 θα αναρτηθεί επιπλέον το 17% των εκτάσεων της χώρας μας και ιδιαίτερα Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και μάλλον Ανατολικής Αττικής, ενώ θα προκηρυχθεί το υπόλοιπο 48% των δασικών χαρτών μέσα στο 2017».

Πηγή:Agronews.gr