Λύση για «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που έχουν μεταφερθεί στην λεγόμενη «κακή ΑΤΕ», επεξεργάζεται και θα έχει έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, όπως τονίστηκε στα εγκαίνια, από τον πρωθυπουργό, του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην 82η ΔΕΘ.
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βαγγέλης Αποστόλου του εξήγησε πως στην προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ανοίξει ομπρέλα προστασίας πάνω από τους υπερχρεωμένους υπόχρεους, «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ειδικό εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά υπουργεία, και τέλος του 2017 θα υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόθεση του υπουργείου είναι η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας να ρυθμιστεί ώστε μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί», αλλά και «να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα».

Η λογική, εξήγησε ο υπουργός, είναι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση, είτε -σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν- να περάσουν σε τρίτους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση, έναντι κάποιου μισθώματος.

«Σε αυτή τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» εξήγησε ο ίδιος διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».

Στην ολιγόλεπτη παραμονή του πρωθυπουργού στο περίπτερο του ΥπΑΑΤ, συζητήθηκαν επίσης η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως το θέμα της επικείμενης κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, στο τέλος του 2017, με τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται και στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, και να υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από το όφελος που απέδωσε.

Με συνέντευξή του, εξάλλου, ο κ. Αποστόλου μίλησε για «αδικίες» που υπάρχουν στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, «σε σχέση με τους νέους αγρότες και με βάση το σημερινό καθεστώς κατανομής των επιδοτήσεων», δηλώνοντας ότι «είναι ένα πεδίο που θα πρέπει να τεθεί εκ νέου επί τάπητος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να διευκολύνει την είσοδο των νέων στον αγροτικό χώρο και ταυτόχρονα να μην ευνοεί τη γεωργία του καναπέ». Αναφέρθηκε, επίσης, στην οργανωμένη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που γίνεται την περίοδο αυτή για τη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στον αγροτικό συνδικαλισμό, στο κόστος παραγωγής, στη δυνατότητα των εγχώριων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και στις μελέτες που προβλέπουν μείωση των αποθεμάτων αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη από τα Χριστούγεννα και μετά, διαβεβαιώνοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα επάρκειας γάλακτος.


Πηγή: Agronews.gr