Λύση για «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που έχουν μεταφερθεί στη λεγόμενη «κακή ΑΤΕ», επεξεργάζεται και θα έχει έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, όπως τονίστηκε στα εγκαίνια, από τον πρωθυπουργό, του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην 82η ΔΕΘ.
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βαγγέλης Αποστόλου του εξήγησε πως στην προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ανοίξει ομπρέλα προστασίας πάνω από τους υπερχρεωμένους υπόχρεους, «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ειδικό εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά υπουργεία, και τέλος του 2017 θα υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα».

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις Αποστόλου, πρόθεση του υπουργείου είναι η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας να ρυθμιστεί ώστε μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί», αλλά και «να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα».

Η λογική, εξήγησε ο υπουργός, είναι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση, είτε -σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν- να περάσουν σε τρίτους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση, έναντι κάποιου μισθώματος.

«Σε αυτή τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» εξήγησε ο ίδιος διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».

Στην ολιγόλεπτη παραμονή του πρωθυπουργού στο περίπτερο του ΥπΑΑΤ, συζητήθηκαν επίσης η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως το θέμα της επικείμενης κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, στο τέλος του 2017, με τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται και στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, και να υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από το όφελος που απέδωσε.

Πηγή: Agronews.gr