«Έως τις 25 Οκτωβρίου 2017 θα αρχίσει η άμεση καταβολή του ποσού των ενισχύσεων σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70%» ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε αγροτικές περιοχές της Καστοριάς, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντησή του με δενδροκαλλιεργητές μήλων και κτηνοτρόφων στην κατάμεστη αίθουσα ταυ πολιτιστικού κέντρου Πολυκάρπης Καστοριάς, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι το 2016 ήταν μία καλή χρόνια για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, που άγγιξαν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ανακοίνωσε ότι «η μηλοκαλλιέργεια, από το 2018, εντάσσεται για πρώτη φορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις» που καταβάλει το υπουργείο και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν το επόμενο βήμα και να ενταχθούν σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, προκειμένου να υπερασπιστούν καλύτερα τον αγροτικό χώρο.

Όπως σημείωσε, την προσεχή βδομάδα έρχεται σε συζήτηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα βάλει τέλος στη μάστιγα που ταλανίζει την εμπορία νωπών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Θα αναγράφεται ρητά σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα η χώρα άρμεξης, ακόμη και εάν πρόκειται για χώρα εκτός ΕΕ, καθώς, επίσης, και σε όλα τα προϊόντα κρέατος. Επιπλέον, η ένδειξη θα αποτυπώνεται ακόμη και στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά τις πληρωμές των παραγωγών από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα μπει τέλος στις μεταχρονολογημένες επιταγές που ενώ οι παραγωγοί παραδίδουν προϊόντα νωπά πληρώνονται μετά από 12 η 14 μήνες. «Οι μεγαλύτεροι πιστωτές των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων είναι σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων» επισήμανε. Όπως υπογράμμισε, «στις ρυθμίσεις που έχουμε ετοιμάσει θα προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα, ποινικές ρήτρες ακόμη και διαγραφή από το μητρώο εκείνων που δεν θα καταβάλουν τα χρήματα στο χρονικό περιθώριο των 60 ημερών και θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μακροχρόνιες επιταγές του Έλληνες παραγωγούς». Επίσης, κάλεσε τους καλλιεργητές να συνενωθούν σε ομάδες ή σε επιχειρηματικά σχήματα και να υποστηρίξουν την προσπάθεια για την οποία αναμένονται αντιδράσεις από γνωστούς κύκλους.

Πηγή: Agronews.gr