Σε εφαρμογή της πολιτικής στήριξης των αγροτών, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν την άνεση να επιλέξουν τα ίδια το πώς θα διαχειριστούν το «απόθεμα δικαιωμάτων», που προκύπτει κυρίως απ’ τη μείωση κατά 3% στο ανώτατο όριο της Βασικής Ενίσχυσης. Στο Εθνικό Απόθεμα, πέρα απ’ το γενικό 3%, μπαίνουν όλα τα δικαιώματα κάτω των 250 ευρώ και δικαιώματα που για ποικίλους λόγους χάνουν παραγωγοί. Αυτά, ακολούθως, δίδονται για να ενισχύουν νέους και νεοεισερχόμενους παραγωγούς και για να καλύψουν ανάγκες σε εθνικό επίπεδο.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα ισχύοντα για το 2017, για τη δημιουργία του εθνικού αποθέματος εφαρμόζεται γραμμική ποσοστιαία μείωση του ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο ποσοστού 3%.
Το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα σε ποσοστό 4,5%.
Αυτά αναφέρει η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι ωφελούνται από το Εθνικό Απόθεμα μία φορά στην περίοδο 2015-2020 υποβάλλοντας σχετικό αίτημα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).
Η απόφαση, μάλιστα, ρητά αποσαφηνίζει ότι «αιτήματα δικαιούχων που έχουν ήδη ωφεληθεί μια φορά από το Εθνικό Απόθεμα (χορήγηση δικαιωμάτων ή προσαύξηση μοναδιαίας αξίας), απορρίπτονται σε επόμενα έτη ενίσχυσης, ανεξαρτήτως αν πληροί και σε άλλο έτος τις προϋποθέσεις χορήγησης ή προσαύξησης της μοναδιαίας αξίας».
Επιπρόσθετα, ειδικά για το έτος ενίσχυσης 2017 εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ύψους 2%, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα.
Κατά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη, η μοναδιαία αξία τους μειώνεται υπέρ του εθνικού αποθέματος σε ποσοστό 25%.
Σε γενικές γραμμές, οι προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, θέτουν ως βασικό κριτήριο να υπάρχει η ιδιότητα του Ενεργού Γεωργού.
Μάλιστα, πρόσβαση στο εθνικό απόθεμα έχουν οι Ενεργοί Γεωργοί οι οποίοι έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στα πλαίσια του καθεστώτος της βασικής ενίσχυσης, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του έτους ενίσχυσης.
Εξίσου βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος είναι το γεγονός ότι αυτά αναφέρονται υποχρεωτικά σε επιλέξιμες εκτάσεις. Ορίζεται επίσης ότι το κατώτατο όριο επιλέξιμης έκτασης ανά εκμετάλλευση που απαιτείται για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, είναι 0,4ha.
Δικαιούχοι ορίζονται κατά προτεραιότητα οι γεωργοί νεαρής ηλικίας και γεωργοί που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα.

neapaseges.gr