Βάσιµες προσδοκίες για σηµαντική ενίσχυση στο καθαρό εισόδηµα του Έλληνα παραγωγού, γεννά η επικείµενη εµπορική σεζόν 2017-2018, για το ακτινίδιο, που θα αρχίσει να συγκοµίζεται γύρω στις 20 Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η φετινή σοδειά αναµένεται να καταγράψει άνοδο έως και 25% – 30%, σε σχέση µε πέρυσι, τα προβλήµατα της καλλιέργειας στην Ιταλία προοιωνίζονται καλύτερες τιµές για το ελληνικό ακτινίδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι κατάλληλοι εµπορικοί χειρισµοί.

Φέτος από την Ιταλία, που είναι ηγέτιδα παγκοσµίως στην παραγωγή του ακτινιδίου, θα λείψουν γύρω στους 140.000 – 150.000 τόνοι, λόγω των καταστροφών που υπέστη η καλλιέργεια από τις καιρικές συνθήκες και αυτό εγγυάται την απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής.

Το 2016 η τιµή κινήθηκε από 38 έως και 42 λεπτά το κιλό, για τον παραγωγό. Φέτος το κενό που αφήνει η Ιταλία θα δώσει στο ελληνικό ακτινίδιο αβαντάζ στη διεθνή αγορά». Αναμένεται οτι εξαιτίας της σηµαντικά µειωµένης παραγωγής τους, οι Ιταλοί θα ανεβάσουν τις τιµές και αυτό θα συµπαρασύρει και τις τιµές των ελληνικών ακτινιδίων καθώς «αυτοί είναι που διαµορφώνουν τους όρους του παιχνιδιού».

Η συγκυρία ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στο ελληνικό ακτινίδιο και µε την κατάλληλη εµπορική στρατηγική εκτός από υψηλότερες τιµές µπορεί να κερδίσει και µερίδια αγοράς στο διεθνή καταµερισµό, καθώς «τα περιθώρια είναι τέτοια που ευνοούν τον ανταγωνισμό.

Να πέφτει βαρύς πέλεκυς σε όσους τα κόβουν άγουρα
Κρίσιµος παράγοντας θεωρείται ο χρόνος έναρξης της συγκοµιδής, τονίζοντας καθώς πρέπει να αποφεύγεται η πρόωρη κοπή των ακτινιδίων, γιατί επηρεάζει την ποιότητά τους και πλήττει τη φήµη τους στις αγορές. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις καθώς η συγκοµιδή των ακτινιδίων δεν πρέπει να γίνεται πριν από τα µέσα Οκτωβρίου.

Όχι στις πωλήσεις ατυποποίητων ακτινιδίων
Προσεκτικούς χειρισµούς για να αποκοµίσει το προϊόν τα προσδοκώµενα οφέλη ζητούν οι εµπλεκόµενοι, προειδοποιώντας πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και τονίζοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγή για την οποία δεν υπάρχει υποδοµή σε ψυγεία (περίπου 80.000 τόνοι), δεν χρειάζεται να φύγει χωρίς να τυποποιηθεί. Τα διαλογητήρια µπορούν να δουλέψουν, και αν συµφέρει τους γείτονες, τότε να το αγοράσουν το προϊόν.

Με φόρα διεθνώς για την τρίτη θέση
Ένα βήµα πιο κοντά στην κατάληψη της τρίτης θέσης στην παγκόσµια λίστα µε τους µεγαλύτερους ακτινιδοπαραγωγούς θα βρεθεί, φέτος, η Ελλάδα -πιθανώς θα την κατακτήσει το 2018- καθώς η ετήσια παραγωγή του προϊόντος αναµένεται να κυµανθεί µεταξύ 180.000 και 200.000 τόνων.

Πηγή: Agronews.gr