Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου επαναφέρει το ζήτημα της «αξιολόγησης-έγκρισης των εν δυνάμει δικαιούχων και ένταξη επιλαχόντων Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020».
Συγκεκριμένα, μετά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Τζελέπη στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20-7-2017 και τις επισημάνσεις του Βουλευτή προς τον Υπουργό ότι: «Το Μέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α 2014-2020, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται από το ΥΠΑΑΤ το φθινόπωρο του 2016, κατά γενική ομολογία, άφησε, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, μεγάλο ποσοστό επίδοξων Νέων Αγροτών, εκτός προγράμματος και επιδοτήσεων», ο Υπουργός, τότε, διαβεβαίωνε ότι: «Όσον αφορά την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ένταξης, νομίζω ότι συμφωνούμε. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και αυτό εξετάζουμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες».
Σήμερα, όπως υποστηρίζει ο Βουλευτής: «2 μήνες μετά την κοινοποίηση των αρχικών δικαιούχων και 1 μήνα μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης στους δικαιούχους «Νέους Αγρότες», οι δύο κατηγορίες υποψηφίων: αυτή των «εν δυνάμει δικαιούχων» και αυτή «των επιλαχόντων», ανησυχούν ιδιαίτερα. Oι μεν πρώτοι, για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης-έγκρισης τους εκ μέρους του Υπουργείου, και οι δε δεύτεροι, για την έκβαση των διαδικασιών ένταξής τους που και αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 216 εν δυνάμει δικαιούχοι του Μέτρου 6.1 της Π.Κ.Μ (εκ των οποίων οι 81 της Π.Ε. Σερρών), ενώ έχουν καταθέσει στην αρμόδια Υπηρεσία τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 16/8/2017, εδώ και 1,5 μήνα, αναμένουν να ανοίξει το σύστημα το Υπουργείο, προκειμένου οι αρμόδιοι υπάλληλοι να μπορέσουν να καταχωρήσουν τα δικαιολογητικά τους και να προχωρήσει η διαδικασία επικαιροποίησης της αξιολόγησης τους, έγκρισης και πληρωμής. Οι δε επιλαχόντες του Μέτρου (1135 στην Π.Κ.Μ εκ των οποίων 222 της Π.Ε. Σερρών), όπως είναι γνωστό, περιμένουν εδώ και δύο μήνες, να προχωρήσουν, οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ενημερωθούν, πότε τελικά, θα συμπεριληφθούν στον πίνακα των δικαιούχων, βασιζόμενοι σε σχετικές εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας πως, στο τέλος, άπαντες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και δεν θα υπάρχουν επιλαχόντες. Οι νέοι αυτοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ενώ, εν καιρώ κρίσης, βρήκαν τα κίνητρα και την διάθεση, να επενδύσουν χρόνο και χρήμα, στο παραπάνω Μέτρο (μελετητές, ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ κλπ), διαπιστώνουν ότι οι απαραίτητες, εκ μέρους της Πολιτείας, διαδικασίες, καθυστερούν υπερβολικά, παρατείνοντας τόσο την δικαιολογημένη αγωνία τους, όσο και την αγανάκτηση τους.
Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Τζελέπης αιτείται για ακόμη μία φορά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης-έγκρισης, των εν δυνάμει δικαιούχων του Μέτρου 6.1, καθώς από τις 16-8-2017, έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν, στις αρμόδιες Υπηρεσίες και έκτοτε αναμένουν την επικαιροποίηση της αξιολόγησης τους, την έγκριση και την πληρωμή τους. Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να του γνωστοποιήσει τις ενέργειες του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να βρεθούν και διατεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε το σύνολο των επιλαχόντων του Μέτρου 6.1, να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό. Τέλος, ο κ. Τζελέπης ζητάει να πληροφορηθεί σε ποιό στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία κατανομής στις Περιφέρειες, των 24 εκ. Ευρώ από την υπερδέσμευση 110% της συνολικής δημόσιας στήριξης, όπως έχει ανακοινωθεί, προκειμένου, σε πρώτο στάδιο, μέρος των επιλαχόντων να μπορέσουν να εισαχθούν στο Μέτρο 6.1. και πως θα γίνει η επιλογή αυτών.