Κερδισµένοι στο ταµείο βγαίνουν και φέτος οι καρυδοπαραγωγοί του κάµπου. Στη φετινή ξέφρενη κούρσα οι τιµές άγγιξαν τα 4, 20 ευρώ το κιλό στο κελυφωτό και οι καρυδοπαραγωγοί του νοµού Τρικάλων έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους. Ωστόσο παρά την επιτυχία, ο αριθµός δένδρων που έχει φυτευτεί στην Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη σύστασης οµάδων παραγωγών.

Η μικρή προσφορά και αυξημένη ζήτηση δημιουργούν χώρο για νέους

Τις φήµες για κορεσµένη αγορά καρυδιών στην Ελλάδα διαψεύδει ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου καρυδιάς στα Τρίκαλα, Βασίλης Σαργιώτης. «Ο αριθµός δένδρων που έχει φυτευτεί στην Ελλάδα έως σήµερα, δεν καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, που φτάνουν πλέον τους 20.000 τόνους» τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Σήµερα εισάγουµε 5.000 τόνους ετησίως, ενώ η ζήτηση για το ελληνικό ποιοτικό καρύδι είναι µεγάλη και από το εξωτερικό».

Ο κ. Σαργίωτης ως ειδικός αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να µπει στην καλλιέργεια: «Το κόστος εγκατάστασης ανά στρέµµα φτάνει τα 150-250 ευρώ για την προετοιµασία του αγρού και την αγορά των δενδρυλλίων. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς 50-80 ευρώ για το σύστηµα άρδευσης. Το κόστος συντήρησης της καλλιέργειας που τα πρώτα χρόνια είναι µικρό, αυξάνεται παράλληλα µε την ανάπτυξη των δέντρων και κυµαίνεται από 50-200 ευρώ το στρέµµα. Προσωπικά είµαι υπέρµαχος της πυκνής φύτευσης. Το παραγόµενο προϊόν είναι εύκολα συντηρήσιµο µε αποτέλεσµα να εκµηδενίζεται σχεδόν η δυσάρεστη παράµετρος της ευπάθειας που υπάρχει στα άλλα προϊόντα. Μια µέση παραγωγή κυµαίνεται από 300-500 κιλά το στρέµµα. Πολύ σπάνια πέφτουν οι αποδόσεις κάτω από 300 κιλά στους συνεπείς παραγωγούς και τις πολύ καλές ζώνες, που διαθέτουν ελαφριά εδάφη µε καλή αποστράγγιση, χωρίς υψηλή ατµοσφαιρική υγρασία και ήπιους ανέµους. Τα έσοδα της καλλιέργειας από έναν σύγχρονο καρυδεώνα είναι ικανοποιητικά συνυπολογίζοντας τις περιορισµένες εργατοώρες».

Καθώς οι κόποι αποδίδουν αυξάνουν τα στρέμματά τους

«Ξεκίνησα το 2014 µε τα πρώτα 14 στρέµµατα και 300 δέντρα. Φέτος τον Φεβρουάριο έβαλα άλλα 17 στρέµµατα µε 350 δέντρα, κάνοντας βαθιά άροση τον Οκτώβριο, όργωµα, και στρώσιµο του εδάφους µε δισκόσβαρνα. ∆εκαπέντε µέρες πριν το φύτεµα άνοιξα λάκκους µε αρίδα και αφού τοποθέτησα τις καρυδιές έστρωσα το σύστηµα ποτίσµατος στάγδην άρδευση. Πότισα αµέσως µε υδροφόρα, πάτησα καλά το έδαφος για να φύγουν τα κενά αέρος και έριξα ενεργοποιητές ρίζας µε βάση το άζωτο και το φώσφορο. Την πρώτη λίπανση την έκανα τον Ιούνιο µε 150 γραµµάρια σε κάθε δέντρο (Άζωτο 11-Φώσφορο 10- Κάλιο 16)».

Ο παραγωγός από τα Καλύβια έχει µελετήσει επισταµένως την καλλιέργεια για να πάρει το καλύτερο αποτέλεσµα µέσα από τις σωστές τεχνικές: «Από τον Μάιο του 1ου χρόνου ψεκάζω τακτικά ανάλογα την περιοχή και τον καιρό µε µυκητοκτόνα επαφής και διασυστηµατικά. Εφάρµοσα δύο ισορροπηµένες διαφυλλικές λιπάνσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο της πρώτης χρονιά µε βιοενεργοποιητές και ιχνοστοιχεία, ενώ το καλοκαίρι µονοβέργισµα. Το 2ο χρόνο έκανα κλάδεµα διαµόρφωσης σε άξονα που ενδείκνυται καλύτερα στις πλαγιόκαρπες ποικιλίες που έχω. Στον 3ο χρόνο άρχισα να παίρνω παραγωγή στα 2 κιλά περίπου το δέντρο συγκοµίζοντας µε τα χέρια. Από αυτό το σηµείο και µετά η παραγωγή αυξάνει σταθερά, ενώ το κόστος καλλιέργειας φτάνει στα 200 ευρώ το στρέµµα».

Πηγή: agronews.gr