Από το απόγευµα της Πέµπτης 26 Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα µπορούν να αρχίσουν να «σηκώνουν» από τα ΑΤΜ’s της τράπεζας Πειραιώς οι αγρότες τα ποσά του 70% της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκαν στους λογαριασµούς τους για το 2017. Λίγες µόλις µέρες έχουν ακόµα στη διάθεσή τους οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και την επεξεργασία των στοιχείων ώστε να σταλεί η δισκέτα µε τους δικαιούχους και τα ποσά στην τράπεζα.
Όπως και σε ανάλογες «ογκώδεις» πληρωµές, η διαδικασία των πιστώσεων αναµένεται να ξεκινήσει µεν το απόγευµα της Πέµπτης, αλλά να τελειώσει στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας για όλους τους παραγωγούς. Σηµειωτέον ότι οι αναλήψεις από τα γκισέ των υποκαταστηµάτων της Πειραιώς θα µπορούν να γίνουν από την επόµενη ηµέρα, ενώ όσοι αγρότες έχουν λογαριασµό σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να κάνουν υποµονή ως την ερχόµενη εβδοµάδα.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυµίζεται ότι για φέτος η χώρας µας, µετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή µπορεί να καταβάλει το 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως και πέρυσι, κάτι που δεν συνέβαινε όµως τα προηγούµενα χρόνια. Σύµφωνα µε τον Εθνικό φάκελο, η βασική ενίσχυση αποτελεί το 53% των άµεσων ενισχύσεων, από το οποίο ειδικά για φέτος πρέπει να αφαιρεθεί το 4,5% υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος, που σηµαίνει ότι η προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 36-37% της ενιαίας για το έτος. ∆ηλαδή, από το συνολικό ποσό του περίπου 1 δις της βασικής ενίσχυσης, θα πληρωθεί το 70% αυτής ως προκαταβολή, µείον περί τα 50 εκατ. ευρώ για το Απόθεµα, που σηµαίνει ένα ποσό περί τα 730-750 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις πιστώσεις, ειδικά φέτος, όλοι οι παραγωγοί αναµένεται να δουν µια διαφορά στα ποσά –σε άλλες περιπτώσεις µεγάλη και άλλες πιο µικρή- µετά την υπουργική απόφαση για παρακράτηση 4,5% στη βασική ενίσχυση υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος. Η περικοπή στη βασική ενίσχυση όλων των δικαιούχων αγροτών, µέσω αύξησης της γραµµικής µείωσης της αξίας όλων των δικαιωµάτων έως 4,5%, αντί 2%, ειδικά για το 2017 αφορά ένα ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Υπογραµµίζεται ότι όσοι έχουν να λάβουν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, δηλαδή νέοι αγρότες και νεοεισερχόµενοι, δεν θα περιλαµβάνονται στην πληρωµή της προκαταβολής, αλλά θα πληρωθούν κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν θα γίνει η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.
Αντίθετα, η εν λόγω πληρωµή θα περιλαµβάνει και τις µεταβιβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων. «Έχουµε τελειώσει µε τους ελέγχους στο 95% των µεταβιβάσεων, θα µείνουν κάτι ελάχιστα για την εξόφληση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος.

Αρχές Νοεµβρίου η προκαταβολή της α’ πρόσκλησης Βιολογικών
Για τις αρχές Νοεµβρίου, αφού «ξεµπερδέψουν» µε την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης τοποθετούν οι αρµόδιοι των πληρωµών την πίστωση της προκαταβολής του 70% όσων εντάχθηκαν στην πρώτη πρόσκληση του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας. Σύµφωνα µε τη λίστα που έχει εκδώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία περιλαµβάνονται ονόµατα παραγωγών και ποσά, οι δικαιούχοι είναι 11.337 άτοµα µόνο φυτικής παραγωγής σε ζώνη Natura. Μάλιστα προκύπτει ότι οι νεοεισερχόµενοι στον κλάδο µοιράζονται µέσα στην πενταετία 75 εκατ. ευρώ και οι «παλιοί» 147 εκατ. ευρώ.

Tον άλλο µήνα η πρώτη δόση σε 1.876 αγρότες για Κοµφούζιο
Ποσό 9.474.270,72 ευρώ θα µοιραστούν οι 1.876 δικαιούχοι του Κοµφούζιου, σύµφωνα µε απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία πληρωµής τους, η οποία µπορεί να γίνει σε δύο το πολύ δόσεις όχι πριν τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους και µέχρι την 1η ∆εκεµβρίου. Η ενίσχυση χορηγείται στους δικαιούχους σε ετήσια βάση και το ύψος της, το οποίο υπολογίζεται κάθε φορά από την επιλέξιµη έκταση, ορίζεται στα 387 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα πρώτα 2 έτη εφαρµογής και στα 454 ευρώ ανά εκτάριο για τα τελευταία 3 έτη, στα οποία συµπεριλαµβάνεται και η αµοιβή επιβλέποντα γεωπόνου σε 14 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 η καταβολή των εισφορών β’ εξαμήνου 2016 από τους αγρότες στον ΕΦΚΑ

Την παράταση για δύο ακόμα μήνες της προθεσμίας καταβολής των εισφορών β’ εξαμήνου του 2016 από αγρότες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 έχει ήδη αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, ενώ αναμένεται πλέον η επίσημη ανακοίνωση.

Την ανάγκη αυτή οδηγούν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 543.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πλήρωσαν τις βεβαιωμένες εισφορές τους (με βάση το προϊσχύον σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων), που σημαίνει ότι δεν έχουν εισπραχθεί περίπου στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ όπως φαίνεται τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να «μαζευτούν» μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που ισχύει ως τώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.