Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το Υπομέτρο 4.1 «Σχέδια Βελτίωσης», στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δράση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η έναρξη δράσεων μέσω Leader για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Αυτά αναφέρθηκαν στη συνάντηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, με τον Γ. Γρ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ.Κασίμη. Αναφορικά με το Υπομέτρο 6.1 που αφορά τους νέους αγρότες, η διαδικασία ολοκλήρωσης της εξέτασης των ενστάσεων και των εν δυνάμει νέων αγροτών, όπως ενημέρωσε ο κ.Κασίμης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιλαχόντων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προκηρυχθεί το Υπομέτρο 4.1 Σχέδια Βελτίωσης. Όπως τονίστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πολύ-αναμενόμενη δράση του λεγόμενου απομακρυσμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και είναι η πρώτη φορά που τα σχέδια βελτίωσης θα ενισχύουν επενδύσεις, καθώς με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, θα μειώνεται το κόστος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και θα ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Στο νέο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης θα προβλεφθούν υψηλά ποσοστά ενίσχυσης για νέους γεωργούς και παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται η ενίσχυση επενδύσεων για μείωση κόστους παραγωγής από συλλογικούς φορείς (π.χ. ΤΟΕΒ, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί), με επίσης υψηλά ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν έως και το 85%, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ενθάρρυνση της οργάνωσης των παραγωγών σε υγιή παραγωγικά σχήματα.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί η αναμενόμενη προκήρυξη για το Μέτρο 09, που θα προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία των συνεργατικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα (ομάδες παραγωγών) με εθνικό προϋπολογισμό 28 εκ. ευρώ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η έναρξη δράσεων μέσω Leader για δημόσια και ιδιωτικά έργα, με στόχο την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών. Οι δράσεις του Leader θα υλοποιηθούν από τις τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρίες ΟΤΑ.

Πηγή:agrotypos.gr