Αντίθετη με τις προτάσεις της Κομισιόν για την ΚΑΠ μετά το 2020, που εισάγουν τον κίνδυνο επανεθνικοποίησης και συγκαλυμμένης συγχρηματοδότησης εκφράζει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, εφιστώντας την προσοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητώντας από τους αρμόδιους να αναπληρώσουν με εθνικούς πόρους την περίπτωση περικοπής κοινοτικών ενισχύσεων.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Οργάνωσης την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι απαιτείται σοβαρή προετοιμασία «στρατηγικού σχεδίου» από κάθε κράτος-μέλος, κάτι για το οποίο η χώρα μας δε φημίζεται για την ικανότητά της, όπως εξάλλου -σύμφωνα με τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ- φάνηκε και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στη συνεδρίαση (14/12/2017) μεταξύ των άλλων θεμάτων ασχολήθηκε και με τους άξονες προσανατολισμού της νέας ΚΑΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιτροπή στις 29 Νοεμβρίου 2017.

Κατά την άποψη της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ η μελλοντική ΚΑΠ της περιόδου 2020-2027 πρέπει να είναι Κοινή, απλοποιημένη, και λιτότερο γραφειοκρατική πολιτική, με επάρκεια πόρων, που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις του γεωργικού τομέα και να διασφαλίζει ικανοποιητικό και δίκαιο εισόδημα στους Ευρωπαίους αγρότες.

Οι άξονες προσανατολισμού για τη ΝΕΑ ΚΑΠ μας ανησυχούν έντονα για τους παρακάτω λόγους:

1. Ενέχουν τον κίνδυνο της επανεθνικοποίησης και της συγκαλυμμένης συγχρηματοδότησης.

2. Με δεδομένο το Brexit και τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ (μεταναστευτικό, ασφάλεια, τρομοκρατία) εκτιμούμε ότι ο Εθνικός μας Φάκελος ( δηλαδή οι εισροές στη χώρα μας) θα είναι σημαντικά μειωμένος. Στην ουσία είναι και το μόνο που θα αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.

3. Προϋποθέτει την προετοιμασία «Στρατηγικού Σχεδίου» από κάθε κράτος-μέλος, που θα καλύπτει όλες τις παρεμβάσεις για μια πολυετή περίοδο και η χώρα μας, όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δε φημίζεται για την ικανότητά της σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα παρακολουθήσει από κοντά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη ΝΕΑ ΚΑΠ (συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί τον Μάιο 2018 και νομικά κείμενα) προκειμένου να τοποθετηθεί συνολικά.

Προς το παρόν εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τον εθνικό μας φάκελο και καλούμε το υπουργείο να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μην έχουμε μειώσεις και σε αντίθετη περίπτωση να τις αναπληρώσει με εθνικούς πόρους μια που απ’ ότι φαίνεται κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.

Πηγή: Agronews.gr