Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ και οργάνωση συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο διοίκησης της βιομηχανίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι η άμεση απάντηση των τευτλοπαραγωγών της χώρας στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό σε σχέση με την αποπληρωμή της σοδειάς του 2017.
Τα τελευταία ψήγματα αποθεμάτων υπομονής των τευτλοπαραγωγών εξαντλήθηκαν και μετατράπηκαν σε οργή, όταν τους διαμηνύθηκε από τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης και Βαγγέλης Αποστόλου, παρά την αρχική τους συμφωνία, ματαίωσαν τη συνάντηση που είχε οριστεί για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, επικαλούμενοι τη συζήτηση στη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Το πρωί της Τρίτης 9 Ιανουαρίου ομάδα παραγωγών από τις Σέρρες, σε συνέχεια απόφασης που πήρε η γενική συνέλευση του σωματείου τους το προηγούμενο βράδυ, μετέβη στον Εισαγγελέα Σερρών, προκειμένου να κινήσει νομική διαδικασία σε βάρος της ζαχαροβιομηχανίας, για την αθέτηση συμφωνηθέντων στα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τους παραγωγούς και προβλέπουν ρητώς αποπληρωμή της σοδειάς τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2017.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Εισαγγελέα θα διαχυθεί και στα υπόλοιπα σωματεία, της Ορεστιάδας, του Πλατέος και της Λάρισας, και αναλόγως αναμένεται κι οι εκεί παραγωγοί να ακολουθήσουν ανάλογη οδό για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

Ταυτόχρονα, με κοινή απόφαση όλων των σωματείων, αποφασίστηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου, να μεταβούν στα κεντρικά της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη παραγωγοί από όλη την Ελλάδα και να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας.

«Έχουμε φάει λάσπη και ψέμα από τα υπουργεία κι από τη βιομηχανία μέχρι εκεί που δεν πάει. Μόνη λύση είναι να συναντηθούμε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και να παρέμβει. Μας έχουν τρελάνει εντελώς και μας έβαλαν σε κόντρα και με την πιστώτρια τράπεζα με την οποία εμείς δεν έχουμε τίποτε. Τη μια μας λένε φταίει η Πειραιώς, την άλλη δεν φταίει. Εμείς δεν ξέρουμε, έχουμε συμβόλαια με την ΕΒΖ και από αυτή περιμένουμε να πάρουμε τα χρήματά μας. Παλαιότερα είχαμε τον Σταθάκη και τώρα τον Χαρίτση ο οποίος εδώ και δύο μήνες μας έλεγε πως όλα θα πάνε καλά και θα κάνουμε γλυκά Χριστούγεννα και γλυκές γιορτές. Η γλύκα αυτή, όμως, έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη πίκρα. Η αγανάκτηση των παραγωγών είναι μεγάλη και δεν ξέρουμε πώς θα εκδηλωθεί» επισημαίνουν από το προεδρείο του Σωματείου Τευτλοπραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας και προσθέτουν ότι «όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην τευτλοκαλλιέργεια την οποία από ό,τι φαίνεται τελικά θέλουν να τη σταματήσουν και να φορτώσουν την ευθύνη στους παραγωγούς. Όμως εμείς αγαπάμε την καλλιέργεια και τη βιομηχανία και έχουμε βάλει άπειρες φορές πλάτη».

Διαβεβαιώσεις στελεχών της εταιρείας για πληρωμή εντός των ημερών

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 2.500 τευτλοπαραγωγών της χώρας ένα «σεβαστό» πρώτο ποσό για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ το 2017.

Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσαν, στελέχη της εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση από την πλευρά της έχει προβεί εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποπληρωθούν στην ώρα τους για την ποσότητα των τεύτλων που παρέδωσαν πέρυσι. Κατά τις ίδιες πηγές, οι τευτλοπαραγωγοί, που έχουν να λαμβάνουν συνολικά 10,2 εκατ. ευρώ για την ποσότητα που παρέδωσαν, θα μοιραστούν αρχικά ποσό ύψους 4 εκατ. ευρώ και σε έτερο χρόνο, αλλά και πάλι άμεσα, θα εξοφληθούν.

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Σερρών προσέφυγε σήμερα αντιπροσωπεία των 450 τευτλοπαραγωγών της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν για τον πιο συμφέροντα τρόπο να αντιδράσουν, ώστε να πληρωθούν για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, όπως τόνισε ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών του νομού, Χρήστος Βαρούτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγγελέας κάλεσε μπροστά τους μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ, το οποίο και την ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα λάβουν ένα πρώτο «σεβαστό», ποσό. Τονίζεται ότι οι 450 Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί, έχουν να λαμβάνειν συνολικά 2 εκατ. ευρώ, για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρούτης και επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, αύριο οι τευτλοπαραγωγοί θα βρεθούν στο κτίριο διοίκησης της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκης, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια, όπως αμφότεροι τόνισαν, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Πηγή: Agronews.gr