Σε κλίμα έντασης και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου η παράσταση διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας από τευτλοκαλλιεργητές από όλα τα παραγωγικά κέντρα (Λάρισα, Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα), στα κεντρικά της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, για το θέμα της πληρωμή των τεύτλων.
Οι 50 παραγωγοί που παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας Παναγιώτη Καραχάλιο ζητούν επιτακτικά να τους ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία για το πότε θα πληρωθούν, ενώ εξαπολύουν κατηγορίες ότι τους εμπαίζουν, τους κοροϊδεύουν και ότι είναι ψεύτες. Μάλιστα, αναρωτιούνται «που είναι τα γλυκά Χριστούγεννα, που τους υποσχέθηκαν, αφού άλλαξε ο χρόνος και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί».

Από την πλευρά της η διοίκηση της Βιομηχανίας τους υπόσχεται ότι έχει δρομολογηθεί μια πληρωμή ύψους 4 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή, με χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από τα αποθεματικά της Σερβίας. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της βιομηχανίας Παναγιώτης Αλεξάκης, ο οποίος μετά από παρέμβαση του διευθύνοντα Παναγιώτη Καραχάλιου, διαβεβαιώνει τους καλλιεργητές έχει κινηθεί η διαδικασία για τα 4 εκατ. ευρώ, έχει ενημερωθεί η τράπεζα, η οποία θα συζητήσει το σχετικό αίτημα στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, από το οποίο θα πρέπει να λάβει έγκριση, προκειμένου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Ωστόσο, οι εξαγριωμένοι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν ότι δεν θέλουν προκαταβολή, αλλά εξόφληση και δεν θα φύγουν αν δεν πληρωθούν. Μάλιστα, ζήτησαν από τον κ. Καραχάλιο να έρθει σε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και να τον ενημερώσει προκειμένου να παρέμβει και να δοθεί λύση στο θέμα τους.
«Κάθε μέρα που περνά είναι για εμάς μαρτύριο, δεν μπορούμε να κινηθούμε κι αν εφαρμόσουμε τις συμβουλές της εισαγγελέως, όπου πήγαμε χτες, τότε η ΕΒΖ θα΄χει μεγάλα προβλήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών νομού Σερρών, Χρήστος Βαρούτης.

Ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κ. Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε αφελείς, μη γελιέστε, θέλουμε να εξοφληθούμε». Μάλιστα, στο σύνολό τους, οι εκπρόσωποι των παραγωγών αμφισβήτησαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ και τη διατήρηση του μέλλοντος της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΖ Παναγιώτη Αλεξάκη
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 2.500 τευτλοπαραγωγών 4 εκατ. ευρώ, ως μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από την παράδοση τεύτλων το 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Αλεξάκης, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιεργητών.

Όπως εξήγησε, «Το σύνολο των οφειλών προς τους παραγωγούς ανέρχεται σε 10,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 40%, δηλαδή τα 4 εκατ. που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στο τέλος της εβδομάδας, προέρχονται από μερίσματα του 2013 της θυγατρικής της ΕΒΖ στη Σερβία. Για το υπόλοιπο 60% ο κ. Αλεξάκης σε ανοιχτή ακρόαση με τους παραγωγούς επισήμανε ότι θα εξοφληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση με τους εργαζομένους στην ΕΒΖ, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί, αν όχι ολόκληρο, τουλάχιστον σημαντικό μέρος του σχεδίου βιωσιμότητας και λειτουργίας σε επίπεδο ομίλου, που ετοιμάζει η διοίκηση.

Ετοιμάζουν προσφυγή
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, με αφορμή το συνεχιζόμενο εμπαιγμό σε σχέση με την αποπληρωμή της σοδειάς του 2017, όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Τα τελευταία ψήγματα αποθεμάτων υπομονής των τευτλοπαραγωγών εξαντλήθηκαν και μετατράπηκαν σε οργή, όταν τους διαμηνύθηκε από τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης και Βαγγέλης Αποστόλου, παρά την αρχική τους συμφωνία, ματαίωσαν τη συνάντηση που είχε οριστεί για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, επικαλούμενοι τη συζήτηση στη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

Πηγή: agronews.gr