Αυτή τη φορά, οι αγρότες ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το πως θα βελτιώσουν τη σχέση κόστους οφέλους των εκμεταλλεύσεών τους, βάζοντας στην άκρη τις συζητήσεις για τα δικαιώματα ενιαίας. Επιχειρώντας μια πρώτη ψύχραιμη αποτίμηση θα πρέπει να σταθούμε:
– στην απίστευτη κοσμοσυρροή και στη βελτίωση του μείγματος προς όφελος νεώτερων επισκεπτών

– στο ρεκόρ εκθετών και στη λάμψη που είχαν πολλά περίπτερα, με τις εντυπώσεις να κλέβουν αυτή τη φορά τα λιπάσματα στο Βελίδειο

– στη μεγάλη γκάμα μηχανημάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μικρότερου κυβισμού τρακτέρ.

Η υπόθεση της νέας τεχνολογίας, παρ’ ότι παίζει πολύ δεν έδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα, βοήθησε ωστόσο εκείνους που την κατέχουν και έχουν εργασθεί χρόνια γι’ αυτή, να ξεχωρίσουν από τους «καιροσκόπους» που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν, ως συνήθως… τα φρούτα της εποχής.

Μια πιο παρατηρητική ματιά πάντως, δείχνει, ότι αυτή τη φορά, οι άνθρωποι της παραγωγής ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το πως θα βελτιώσουν τη σχέση κόστους οφέλους των εκμεταλλεύσεών τους, βάζοντας κατά κάποιο τρόπο στην άκρη τις συζητήσεις για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

Αν δεν ήταν και τα προγράμματα και ειδικά τα Σχέδια Βελτίωσης, που συνεχίζουν να μονοπωλούν το εννδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας επαγγελματιών του χώρου, τότε θα μπορούσαν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για το τι υποκινεί τις περιπλανήσεις του αγροτικού κόσμου στους εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, η 27η Agrotica δικαίωσε τη φήμη της, ως το μεγαλύτερο γεγονός για τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο. Είχε πραγματικές εικόνες, πλούσια ενημέρωση και ζυμώσεις, ειδικά μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις, δυνατότητα συζήτησης με κάθε συντελεστή της αγοράς, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και διαδραστικότητα ή συμμετοχή σε εμπειρίες.

Αυτό που έλλειπε ήταν η οικονομική άνεση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου να χρηματοδοτήσουν… τα όνειρά τους. Ίσως γι’ αυτό μάλιστα, αυτή τη φορά, να εμφανίστηκαν και πιο προσγειωμένοι. Το που θα οδηγηθούν τα πράγματα θα το δείξει ο καιρός. Αυτό που φαίνεται προς το παρόν είναι μια μεγαλύτερη ωριμότητα, από την πλευρά των παραγωγών, ένας κάποιος ρεαλισμός από την πλευρά των προμηθευτών (αγροτικά εφόδια, μηχανήματα εξοπλισμός), ενδεχομένως και λίγη παραπάνω σαφήνεια στο πεδίο των υπηρεσιών και των συμβουλών.

Η κεφαλαιοποίηση όλων αυτών, ας εικάσουμε ότι μπορεί να δώσει λύσεις και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα.

Πηγήagronews.gr