Μόλις στα 80 εκατ. ευρώ, από τον αρχικό προγραμματισμό των 220 εκατ. ευρώ, μειώθηκε το διαθέσιμο κονδύλι για τη δεύτερη προκήρυξη του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Το ιστορικό και τον άμεσο κίνδυνο «να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα», λόγω του σημαντικά μειωμένου μπάτζετ του προγράμματος καταγράφει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών του νομού Σερρών, η οποία θυμίζει ότι στην πρώτη προκήρυξη με τα 220 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν τελικά μόνο όσοι είχαν ποσοστό εκμετάλλευσης ή ολόκληρη εκμετάλλευση σε περιοχές Natura, ενώ και στην προκήρυξη για τη Βιολογική Κτηνοτροφία σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα.

Σημειωτέον ότι εκτός της νέας Βιολογικής Γεωργίας αναµένεται να βρεθεί µερίδα καλλιεργειών που πριµοδοτήθηκε στην πρώτη προκήρυξη, ώστε, λόγω περιορισµένου µπάτζετ, να γίνει χώρος για δυναµικές οµάδες προϊόντων, όπως τα κηπευτικά. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι διαχειριστικές αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόµα για το ποια θα είναι τα προϊόντα που θα µείνουν εκτός, ωστόσο σκέψεις γίνονται από τη µία να εξαιρεθούν καλλιέργειες που απορρόφησαν πολλά κονδύλια στην πρώτη προκήρυξη και από την άλλη προϊόντα όπως το βαµβάκι που θεωρούνται «µη τρόφιµα».

Αναφορικά µε τη νέα πρόσκληση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα βγει µαζί µε εκείνη της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και όχι ξεχωριστά όπως είχε αρχικώς προγραµµατιστεί.

Βρείτε εδώ τη σχετική Επιστολή βιοκαλλιεργητών Σερρών για τη δεύτερη προκήρυξη.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις συνεχείς επισκέψεις μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσπαθώντας να βρούμε πού πήγαν τα χρήματα από τη 2η προκήρυξη βιολογικής γεωργίας που αφορά τις νέες καλλιέργειες, οι οποίες μπαίνουν πρώτη φορά με χρηματική ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών – αγροτών, κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα στον αέρα και τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πενταετία που τρέχει για το καινούριο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας για τα έτη 2017 – 2021 διαθέτει 660 εκατομμύρια ευρώ ως εξής:
α) 220 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στη φυτική παραγωγή (περιοχές Natura),

β) 220 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στη βιολογική κτηνοτροφία,

γ) 220 εκατ. ευρώ στη β΄ προκήρυξη που αφορά τις νέες καλλιέργειες.

Αυτά τα ποσά δόθηκαν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τα διαχειριστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το γραφείο του κ. Κασίμη, γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Όσον αφορά το α και β το πρόγραμμα έχει τρέξει με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Όσο για το γ σας ενημερώνουμε ότι στην προτελευταία συνάντησή μας στη Βουλή με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Τσιρώνη, μας είπε ότι το ποσό των 220 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου προγράμματος.

Στην τελευταία συνάντησή μας με τον κ. Τσιρώνη στις 17 Ιανουαρίου 2018 το μειωμένο ποσό των 103 εκατ. ευρώ μειώθηκε κι άλλο στα 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη προκήρυξη να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, διότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί και προφανώς πιστεύουμε ότι κάποιοι στο υπουργείο το επιδιώκουν.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ισχυρίζονται ότι το υπόλοιπο ποσό από τα 220 εκατ. ευρώ πήγε στο προηγούμενο γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τα Βιολογικά.

Σε ότι αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα 2011-2016 γνωρίζουμε ότι τα χρήματα περίσσεψαν από διάφορες αιτίες και λόγους, π.χ. από ποινές από λάθη κωδικών, ποινές από λανθασμένη δήλωση ΟΣΔΕ, ποινές από λάθη μελετητών κ.τ.λ.

Εμείς ρωτούμε πού πήγαν τα χρηματικά ποσά που κρατήθηκαν λόγω ποινών;

Αν ισχύει σύμφωνα με το υπουργείο το ποσό των 140 εκατ. ευρώ περίπου (το ακριβές ποσό δεν το γνωρίζουμε), γιατί να τα διαθέσουν από τη 2η προκήρυξη και να μη διατεθούν από το σύνολο του προγράμματος που αφορά και το πρόγραμμα natura και τη βιολογική κτηνοτροφία και όχι αποκλειστικά από τις νέες καλλιέργειες.

(Αν και πιστεύουμε ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν στις παραπάνω δράσεις αλλά σε άλλες εκτός βιολογικών).

Ύστερα από όλα αυτά: Ζητούμε να επιστρέψουν τα χρήματα στη Δεύτερη Προκήρυξη από όπου κι αν τα έχουν διαθέσει και να τρέξει το πρόγραμμα διότι έχει ήδη καθυστερήσει!

Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών νομού Σερρών δεν θα επιτρέψει να χαθούν χρήματα της Ευρωπαϊκής ένωσης που αφορούν την ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας».

Πηγή: agronews.gr