Την ένταξη όλων των επιλαχόντων, από όλες τις περιφέρειες της χώρας, στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, ανακοίνωσε από το βήμα του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το ίδιο προανήγγειλε λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας ότι αναμένεται η έγκριση πρόσθετων πόρων, για το μέτρο των νέων αγροτών, ώστε να φτάσουν στα 300 εκατ. ευρώ και να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες της 1ης πρόσκλησης και οι υποψήφιοι της 2ης -συνολικά δηλαδή, όπως εκτιμάται, γύρω στα 16.000 νέα άτομα-μέσω τροποποίησης του ΠΑΑ 2014-20, που προωθείται για έγκριση στην Ε.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το μέτρο.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, χωρίς πάντως να δώσει καμία πρόσθετη λεπτομέρεια για το πώς, για άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, που έχουν λαμβάνειν 6,2 εκατ. ευρώ, για τη σοδειά του 2017, αλλά και για τη στήριξή τους προκειμένου να καλλιεργήσουν και τη φετινή σεζόν, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, που, όπως τόνισε, είναι σε εξέλιξη με στρατηγικό επενδυτή για την ΕΒΖ ΑΕ, ο οποίος θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.
Όσον αφορά, ειδικότερα, στο θέμα των επιλαχόντων για το μέτρο των Νέων Αγροτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μελετήσαμε και είδαμε ότι μας βγαίνει. Οπότε προχωράμε στην ένταξη στο μέτρο του συνόλου των επιλαχόντων, από όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2.300 που έχουν, ήδη, ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200 επιλαχόντες νέοι αγρότες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπερδέσμευση ποσού 8,5 εκατ. ευρώ και την εξέταση των ενστάσεων που έγιναν, ενέκρινε, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαρτίου, την ένταξη στο πρόγραμμα άλλων 467 νέων αγροτών, που σημαίνει πως πλέον παραμένουν σε καθεστώς επιλαχόντων 691 άτομα και απαιτούνται άλλα σχεδόν 12,5 εκατ. ευρώ, ώστε να ικανοποιηθεί και το δικό τους αίτημα.

Μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, η βάση στην περιφέρεια, αναφορικά με την εισαγωγή στο πρόγραμμα, διαμορφώνεται στο 53,3%.

Δεν καθησύχασε τους τευτλοπαραγωγούς
Σε σχέση με την περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρης, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, παρά το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, αρκέστηκε σε μια λιτή αναφορά, που ουδόλως καθησύχασε το κοινό των τευτλοπαραγωγών που βρισκόταν στο ακροατήριο, καθώς επί της ουσίας δεν κατέληξε σε κάποια απτή πρωτοβουλία, που να μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της εταιρείας και της τευτλοκαλλιέργειας.

«Τα προβλήματα είναι γνωστά. Αφορούν συσσωρευμένες παθογένειες χρόνων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, δεσμευόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση οι τευτλοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Απέφυγε όμως να προσδιορίσει ούτε το πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον στρατηγικό επενδυτή, ούτε από πού θα πληρωθούν οι παραγωγοί, αλλά ούτε και πώς θα ενισχυθούν ώστε να καλλιεργήσουν και φέτος, όταν μάλιστα, η καλλιεργητική σεζόν, έχει, πρακτικά, παρέλθει -απομένουν λίγες μέρες που μπορεί να γίνει σπορά- και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τιμολόγιο και φυσικά δεν έχει φυτευτεί ούτε στρέμμα.

Από εκεί και πέρα ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για τον Πρωτογενή τομέα συνδέεται με την ουσιαστική αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και την σχετική διαφοροποίηση των επί μέρους προτεραιοτήτων του σε πιο δίκαιη κατεύθυνση. Σημείωσε ακόμη πως στις Περιφέρειες της χώρας εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, οι οποίες, αφορούν συνολικά το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ συνυπολογίζοντας και τα προγράμματα Leader, το σύνολο των πόρων που εκχωρούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

«Με αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχεται στα 598 εκατ. ευρώ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η δημόσια δαπάνη που αντιστοιχεί στην χρηματοδότηση των έργων αυτών, είναι 514 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα περίπου 276 εκατ. ευρώ.

Για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που είναι επίσης σημαντική για την τοπική οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν υποβληθεί στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο 63 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ευνοούν επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπως το βιοαέριο και οι ενεργειακές κοινότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον πρωτογενή τομέα.

Αποστόλου: Με τροποποίηση πρόσθετοι πόροι πάνω από 300 εκατ. ευρώ για ένταξη όλων των επιλαχόντων Νέων
Νωρίτερα πρόσθετους πόρους, άνω των 300 εκατ. ευρώ για το μέτρο των Νέων Αγροτών, ώστε να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες της 1ης πρόσκλησης και οι υποψήφιοι της 2ης -συνολικά δηλαδή, όπως εκτιμάται, γύρω στα 16.000 νέα άτομα- προανάγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μέσω τροποποίησης του ΠΑΑ 2014-20, που προωθείται για έγκριση στην Ε.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθεί το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το μέτρο.

Ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου γνωστοποίησε πως μέχρι το τέλος του έτους, μέσα από το ΠΑΑ, θα προκηρυχθούν νέα μέτρα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ για έργα έγγειων βελτιώσεων, για άρδευση, για επενδύσεις αντιχαλαζικής προστασίας και την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε επίσης ο υπουργός στην εξαιρετική πορεία που κάνει ο τομέας των οπωροκηπευτικών σε επίπεδο εξαγωγών, χάριν στον οποίο, όπως σημείωσε, στο τέλος του 2018, το εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο του αγροτικού τομέα θα είναι μηδενικό, παρότι ο τομέας της ζωικής παραγωγής εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός.

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα, με σημαντικές δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης συμμετοχής στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του αγροτικού τομέα.

Τόνισε ότι έχουν εκχωρηθεί έως σήμερα πόροι ύψους 143,1 εκατ. ευρώ για δράσεις του ΠΑΑ (το 18% των συνολικά εκχωρούμενων πόρων), μη συμπεριλαμβανομένων των πόρων των τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων LEADER που έχουν εγκριθεί και εκχωρηθεί στη ΠΚΜ, ύψους 60,4 εκατ. ευρώ (ΟΤΔ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς).

«Συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του ΠΑΑ χρηματοδοτούνται 196.972 έργα και δικαιούχοι συνολικού προϋπολογισμού 598 εκατ. ευρώ συνεχιζόμενες και νέες δεσμεύσεις», επισήμανε και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο απορρόφησης των πόρων του ΠΑΑ «στην ΠΚΜ, έχουμε μέχρι σήμερα τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με κάθε άλλη προγραμματική περίοδο, με τις πληρωμές να ανέρχονται σε 1,43 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη».

 

Πηγή: agronews.gr