Πλήρη αποζηµίωση για τη χρήση αγροεφοδίων και συν 20% στην ενίσχυση για ό,τι µηχάνηµα προβλέπεται στις διατάξεις των Σχεδίων Βελτίωσης και της Μεταποίησης, θα προσφέρει σε συµπράξεις αγροτών µε άλλους φορείς, το Μέτρο 16 «Συνεργασία» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης που οδεύει προς προκήρυξη. Αρκεί βέβαια, ο εξοπλισµός και τα αναλώσιµα να χρησιµοποιούνται σε πρότζεκτ που θεωρούνται «καινοτόµα» και έχουν συγκεκριµένη και πρακτική εφαρµογή.

Για παράδειγµα, εφόσον σε µία περιοχή υπάρχει πρόβληµα µε εντοµολογικές προσβολές και µία εταιρεία αγροεφοδίων µπορεί να το αντιµετωπίσει µε µία εναλλακτική-πειραµατική µέθοδο ή ένα καινοτόµο προϊόν, τότε µπορεί να στηθεί µία Επιχειρησιακή Οµάδα αγροτών-εταιρείας αγροεφοδίων-Πανεπιστηµίου, για την αντιµετώπισή του. Στην περίπτωση αυτή θα επιδοτηθούν στο 100% οι δαπάνες αναλώσιµων, προσωπικού, προώθησης του αποτελέσµατος και οι αποσβέσεις.

Αν χρειαστεί και κάποιο ειδικό ψεκαστικό αξίας 30.000 ευρώ, τότε υπολογίζεται το ύψος ενίσχυσης των Σχεδίων Βελτίωσης (π.χ 50%) µε ένα συν 20%. Επίσης, για την ίδρυση της Επιχειρησιακής Οµάδας προσφέρει το πρόγραµµα εφάπαξ 5.000 ευρώ. Για τις παραγωγικές δαπάνες, ο προϋπολογισµός του έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 145.000 ευρώ, 295.000 ευρώ και 445.000 ευρώ εφόσον αφορά µία περιφέρεια, το σύνολο της χώρας ή διακρατική συνεργασία αντίστοιχα. Συνολικά ο προϋπολογισµός του Μέτρου θα είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Πηγή: agronews.gr