Οι συνθήκες ξηρασίας προς το τέλος της άνοιξης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή δημητριακών της ΕΕ για την περίοδο 2018-2019 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.
Η σοδειά του 2017-2018 έφτασε τους 307,1 εκατ. τόνους, σχεδόν 1% πάνω από τον μέσω όρο της τελευταία πενταετίας. Ωστόσο η συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις δημητριακών μειώθηκαν κατά 3%. Η έκθεση υπογραμμίζει πως η αναμενόμενη παραγωγή δημητριακών για το 2018-2019 αναμένεται να φτάσει στους 299,3 εκατ. τόνους, μια μείωση της τάξης του 2,5% σε σχέση με το 2017-2018.

Σε κάθε περίπτωση, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών είναι άφθονα, και παρά την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

Η συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αροτραίων καλλιεργειών αναμένεται να μειωθούν κατά 1% την περίοδο 2018-2019, σε σχέση με την προηγούμενη. Ο τομέας των δημητριακών αναμένεται να μειωθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, κατά 1,2%. Συνολικά η καλλιεργήσιμες εκτάσεις με δημητριακά αναμένεται να βρεθούν λίγο παρακάτω από τα 550 εκατ. στρέμματα. Ως επί το πλείστον η μείωση προκαλείται από την απώλεια 2% των εκτάσεων καλλιέργειας σιταριού. Οι σπαρμένες με σκληρό σιτάρι εκτάσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 6%. Στο σύνολό τους οι εκτάσεις των χειμερινών καλλιεργειών μειώθηκαν λόγω δυσμενών συνθηκών κατά τη σπορά.

Αντιθέτως, οι καλοκαιρινές καλλιέργειες και ειδικά το καλαμπόκι και το ανοιξιάτικο κριθάρι πιθανότατα θα επεκταθούν ελαφρώς κατά 1,5% και 2,9% αντίστοιχα. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είναι καθοριστικές. Πάντως η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να παραμείνει σταθερή, ενώ είναι ακόμα νωρίς για να υπολογιστεί η παραγωγή του καλαμποκιού, αφού η καλλιέργεια αναπτύσσεται αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο η αύξηση στον τομέα συναινεί στο ότι η παραγωγή του 2018/2019 θα είναι πολύ κοντά στους 64 εκατ. τόνους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Σιτηρών, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να μειωθεί οριακά, ενώ ταυτόχρονα τα αρχικά αποθέματα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 2,8%. Διαφορετικές πηγές όπως το USDA και ο FAO, υπολογίζουν ότι η συνολική παραγωγή δημητριακών θα φτάσει τους 2.090 εκατ. τόνους την περίοδο 2018-2019. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, θα κυμανθεί ανάμεσα στους 742 με 754 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως η παραγωγή καλαμποκιού, ειδικά στην Αργεντινή, αναμένεται να αυξηθεί.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr