Τις προτάσεις να γίνουν ξανά δυνατές οι πωλήσεις για την προαγορά αγροτικών εφοδίων και η συνταγογράφηση για τα ζιζανιοκτόνα και µυκητοκτόνα µε αιτιολογία την προληπτική χρήση και όχι την κατασταλτική έκανε δεκτές η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνάντησή του µε αντιπροσώπους γεωπονικών φορεών, εµπόρων γεωργικών εφοδίων και τη γενική ∆ιευθύντρια του ΕΣΥΦ, Φραντζέσκα Υδραίου.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συλλόγου Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων, έγινε δεκτό από την πολιτική ηγεσία:

  • Να μην προστεθούν περισσότερες ευθύνες στα γεωπονικά καταστήματα, αφού υπήρχε προγραμματισμός από αρχές του 2019 να γινόταν και ο έλεγχος κατοχής των στικ των ψεκαστικών μηχανημάτων μέσω της συνταγογράφησης. Εξετάζεται τώρα ένας τρόπος, ώστε ο έλεγχος να γίνεται μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ και όχι μέσω των γεωπονικών καταστημάτων.
  • Να γίνονται πωλήσεις για την προαγορά αγροτικών εφοδίων και συνταγογράφηση για τα ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα με αιτιολογία την προληπτική χρήση και όχι την κατασταλτική.
  • Να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα, ώστε να γίνει ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ώστε όταν ο χρήστης να πατάει το ΑΦΜ ή το όνομα του παραγωγού, να εμφανίζεται η καρτέλα του παραγωγού με στοιχεία όπως ο Νομός, ο Δήμος, η κύρια καλλιέργεια. Αν θέλει βέβαια, κάποιος να αλλάξει την κύρια καλλιέργεια, θα έχει την δυνατότητα αλλαγής.
  • Να υπάρξει η δυνατότητα επεξεργασίας της συνταγής μετά την οριστικοποίηση από τον γεωπόνο. Εξετάζεται πλέον το διάστημα για τον επανέλεγχο της συνταγής.
  • Να υπάρξει πρόταση για επιδότηση κατάλληλων προγραμμάτων για την συνταγογράφηση, ώστε να απαλλαγεί ο γεωπόνος από το κόστος της αγοράς προγράμματος, με την προϋπόθεση όμως ότι θα βρεθεί πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ.
    Ακολουθεί σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων:

Την Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία μετά από πολλές επισημάνσεις του Συλλόγου μας, έγινε κατανοητό από το Υπουργείο ότι με τη συνταγογράφηση, αφενός οι γεωπόνοι επιφορτίστηκαν με υπερβολική εργασία, και αφετέρου αυτό δεν αύξησε το κόστος στον αγρότη, διότι όπως εξηγήσαμε στο Υπουργείο κανένα από τα μέλη μας, αλλά και γενικότερα κανένας γεωπόνος, που εμπλέκεται στην διαδικασία της συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής καταγραφής ανά την Ελλάδα δεν χρέωσε την υπηρεσία αυτή, ώστε αυτό να επιβαρύνει το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη. Εξάλλου υπογραμμίστηκε ότι μέσα από την διαδικασία της συνταγογράφησης μέχρι τώρα γίνεται έμμεσα ο έλεγχος των πιστοποιητικών ορθολογικής χρήσης, που πρέπει να έχουν όλοι όσοι κάνουν χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Για τον λόγο αυτό, έγινε απολύτως δεκτό από την πολιτική ηγεσία να μην προστεθούν περισσότερες ευθύνες στα γεωπονικά καταστήματα, αφού υπήρχε προγραμματισμός από αρχές του 2019 να γινόταν και ο έλεγχος κατοχής των στικ των ψεκαστικών μηχανημάτων μέσω της συνταγογράφησης!! Εξετάζεται τώρα ένας τρόπος, ώστε ο έλεγχος να γίνεται μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ και όχι μέσω των γεωπονικών καταστημάτων.

Στην συζήτηση έγινε αποδεκτό να γίνονται πωλήσεις για την προαγορά αγροτικών εφοδίων και συνταγογράφηση για τα ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα με αιτιολογία την προληπτική χρήση και όχι την κατασταλτική.

Έγινε επίσης δεκτό, να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα, ώστε να γίνει ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ώστε όταν ο χρήστης θα πατάει το ΑΦΜ ή το όνομα του παραγωγού, να εμφανίζεται η καρτέλα του παραγωγού με στοιχεία όπως ο Νομός, ο Δήμος, η κύρια καλλιέργεια. Αν θέλει βέβαια, κάποιος να αλλάξει την κύρια καλλιέργεια, θα έχει την δυνατότητα αλλαγής.

Έγινε δεκτή η πρόταση για να υπάρξει η δυνατότητα επεξεργασίας της συνταγής μετά την οριστικοποίηση από τον γεωπόνο. Εξετάζεται πλέον το διάστημα για τον επανέλεγχο της συνταγής.

Έγιναν επίσης δεκτές οι προτάσεις για το ερασιτεχνικό και κατανόησαν ότι υπάρχουν προβλήματα με τις μικροσυσκευασίες. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο αποδέχτηκε να θεσμοθετηθεί μια μόνιμη ομάδα εργασίας, η οποία θα συζητάει σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα για όλα τα θέματα της φυτοπροστασίας. Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται :
Α)από τον ΕΣΥΦ
Β)από εκπροσώπους του Υπουργείου
Γ)από 5μελής επιτροπή γεωπόνων, που θα προέρχονται από φορείς και συλλόγους γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών

Το Υπουργείο έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για επιδότηση κατάλληλων προγραμμάτων για την συνταγογράφηση, ώστε να απαλλαγεί ο γεωπόνος από το κόστος της αγοράς προγράμματος, με την προϋπόθεση όμως ότι θα βρεθεί πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ.

Έγινε δεκτό όλο το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της επιστολής, που κατατέθηκε στο Υπουργείο, που αφορούν τις αλλαγές, με σκοπό την βελτίωση της εφαρμογής για την συνταγογράφηση.

Το Υπουργείο δεν δέχτηκε σε καμία περίπτωση να χορηγούνται συνταγές χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού ή την δήλωση υπεύθυνου ψεκαστή.

Το Υπουργείο παρακάλεσε τους εκπροσώπους των γεωπόνων να συμβουλεύσουν και να ενημερώσουν τους συναδέλφους, ώστε να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνταγές. Κατανοούν ότι υπάρχουν δυσκολίες και πίεση από τον φόρτο εργασίας, αλλά τόνισαν να μην υπάρχει αμέλεια. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει ελέγχους στα καταστήματα για την συνταγογράφηση, όμως κρατάει στάση αναμονής προσπαθώντας να δείξει κατανόηση στην δυσκολία της εφαρμογή της.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο διαπιστώσει ότι ένα κατάστημα δεν κάνει καθόλου συνταγές ή ελάχιστες, τότε αυξάνεται η πιθανότητα για έλεγχο από την ΔΑΟΚ.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr