Μειωμένη εκτιμάται – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του USDA – η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με την περυσινή των 123,5 εκατ. δεματίων, κατά 3 εκατ. δεμάτια.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται να φτάσουν τα 41,82 εκατ. δεμάτια, όταν για την περίοδο 2017/18 αυτές ήταν 40,79 εκατ. δεμάτια.

Παράλληλα, η παραγωγή του 2018 στο αμερικανικό βαμβάκι είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας τα 19,2 εκατ. δεμάτια σύμφωνα με την πρώτη για αυτήν την χρονιά έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), με εκτιμήσεις βασισμένες σε στοιχεία για την παραγωγή που προκύπτουν από δημοσκόπηση. Έτσι το USDA αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα σε ότι αφορά τον όγκο των αρχικών αποθεμάτων, των εξαγωγών αλλά και των τελικών αποθεμάτων. Ειδικότερα, τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί αγρότες εγκατέλειψαν την καλλιέργεια, ωστόσο μια μεγαλύτερη μέση απόδοση ανά στρέμμα κερδίζει το χαμένο έδαφος.

Ο όγκος των αρχικών αποθεμάτων αυξάνεται κατά 400.000 δεμάτια, εξαιτίας των χαμηλότερων των αναμενόμενων εξαγωγών κατά την περίοδο 2017/2018 αλλά και της περιορισμένης εγχώριας κατανάλωσης. Από την άλλη οι εξαγωγές για την τρέχουσα περίοδο υπολογίζονται αυξημένες κατά 500.000 δεμάτια, φτάνοντας τα 15,5 εκατ. δεμάτια.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr