Απαιτήσεις για παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης, κλειστά τριετή συμβόλαια συνεργασίας, αλλά και σχέδια για αύξηση των ετήσιων παραγόμενων όγκων ζάχαρης τουλάχιστον στους 100.000 τόνους σε βάθος τριετίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πλάνο ανάπτυξης που φέρεται να έχει εκπονήσει το επενδυτικό fund Innovation Brain, για τη συνέχιση και την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που έχει σε εξέλιξη για την είσοδό του ως στρατηγικού επενδυτή στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Μια πρώτη «γεύση» αυτών των σκέψεων, που θα γίνουν πιο λεπτομερείς σε νέο ραντεβού στις 10 Σεπτεμβρίου, έδωσε ο διαχειριστής του Innovation Brain, Lucas Fecker σε συνάντηση γνωριμίας που πραγματοποίησε με διευρυμένη αντιπροσωπεία παραγωγών από όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας, το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Αυγούστου στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ ΑΕ.

«Δεν είμαστε αντιμαχόμενα μέρη, είμαστε συνεργάτες. Ό,τι ζητήσει από τους παραγωγούς ο νέος επενδυτής θα το έχει, αρκεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Lukas Fecker ο Σερραίος τευτλοκαλλιεργητής, Γιάννης Παναγής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και Χρήστος Βαρούτης, επίσης από τις Σέρρες, ο οποίος ξεκαθάρισε πως και οι δύο πλευρές θέλουν το ίδιο πράγμα: «Εμείς θέλουμε να παράγουμε και ο κ. Fecker μας δήλωσε ότι θέλει επίσης την αναγέννηση της τευτλοκαλλιέργειας. Πλήρη εικόνα, όμως, για τα σχέδιά του θα έχουμε στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν περιμένουμε να έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις τεκμηριωμένες και οικονομικά, ώστε να ξέρουμε για πόσες χιλιάδες στρέμματα ενδιαφέρεται, σε ποιες περιοχές να καλλιεργηθούν και με τί τιμολόγιο. Τώρα έγινε απλώς μια αναφορά».

Ο επικεφαλής του ελβετικού fund, πάντως, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εκτιμά, πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το deal για την είσοδο του Innovation Brain στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΒΖ και ως αποτέλεσμα θα έχουν μεταβιβαστεί στη Hellenic Agri Group, το σχήμα δηλαδή, που θα διαδεχθεί τη ζαχαροβιομηχανία, για αυτό και τον ενδιαφέρει να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους αγρότες.

Στο περιθώριο της συνάντησης Fecker – αγροτών, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Χρήστος Πούρης εκτίμησε ότι η συμφωνία με τον εν δυνάμει στρατηγικό επενδυτή μπορεί να έχει κλείσει στους επόμενους 2-3 μήνες, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως «σε αυτή τη φάση απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και είναι καλύτερο να κάνουμε περισσότερα και να λέμε λιγότερα, γιατί μπορεί να κάνουμε κακό».

Όσον αφορά τη φετινή καμπάνια, ο κ. Πούρης επιβεβαίωσε αυτό που είχε αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα η Agrenda και το Agronews ότι δηλαδή θα ανοίξει στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 15 ημέρες. Για την επεξεργασία της φετινής παραγωγής των τεύτλων (σ. σ. έχουν καλλιεργηθεί γύρω στα 13.000 στρέμματα), σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσει μόνο η μονάδα στο Πλατύ, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Πούρης δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, ενώ κατά τον κ. Κοκκίνη, από τη γεωπονική υπηρεσία, αναμένεται να παραχθούν περί τους 5.000 τόνους ζάχαρης.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr