Μεγαλώνουν οι προσδοκίες των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής λίγα 24ωρα πριν από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στο βήμα της ΔΕΘ, ιδιαίτερα μετά την πρόγευση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χαμηλώσει τον φορολογικό συντελεστή για τους παραγωγούς που διακινούν τα προϊόντα τους μέσα από συνεταιριστικές οργανώσεις.

Η υπό εξέταση ρύθμιση εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στην εν τέλει αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα μετά τη βαριά αύξηση του φόρου εισοδήματος που επέφεραν για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου οι μνημονιακές ρυθμίσεις του νόμου 4387/2016.

Όπως τονίζεται μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα απ’ όλες τις πλευρές, η δραστική αύξηση του φόρου κατά την τελευταία 3ετία, αν δυσκολεύει μια φορά τη ζωή των αγροτών, καθιστά με τον καιρό αδύνατη τη λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς όλο και περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν την οδό της «μαύρης αγοράς», στην οποία οι συνεταιρισμοί και οι συνεταιρισμένοι αγρότες δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουν.

Η υπό εξέταση ρύθμιση, δηλαδή της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για όσους διακινούν τα προϊόντα τους μέσα από συνεταιρισμούς, βρίθει επιχειρημάτων και έναντι των αρμόδιων κοινοτικών αρχών ή και των πιστωτών γενικότερα, καθώς εκτιμάται ότι η κατάλληλη εφαρμογή της μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στην εν τέλει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Από την άλλη πλευρά, η διαφοροποίηση του φορολογικού συντελεστή για τους συμμετέχοντες σε συλλογικά σχήματα μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην εκ νέου ανάπτυξη του συνεργατισμού στη χώρα μας, κάτι το οποίο έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας και για το οποίο μάλλον έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες που είναι και εργοδότες. Θέλουμε να ενισχύσουμε και τους αγρότες οι οποίοι περνάνε τα εισοδήματά τους μέσα από συνεταιρισμούς για πολλούς λόγους», τόνισε σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο Σταύρος Αραχωβίτης.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά για τους αγρότες που λειτουργούν μέσα σε συνεργατικά σχήματα, είτε είναι συνεταιρισμοί, είτε ομάδες παραγωγών, επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό και τώρα πλέον μπορούμε να δρομολογήσουμε κάποιες ελαφρύνσεις, έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρο για τη συμμετοχή τους στους συνεταιρισμούς» τόνισε.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις
«Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι γνωστά. Τώρα έχουμε την ευκαιρία τελειώνοντας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και μπορώντας να χαράξουμε σε ορισμένα θέματα στρατηγική με λυμένα τα χέρια μας, να δρομολογήσουμε λύσεις τις οποίες το προηγούμενο διάστημα τις συζητούσαμε αλλά δεν ήταν δυνατόν να τις εφαρμόσουμε» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

«Ο προκάτοχός μου, οφείλουμε να το πούμε αυτό, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από λύσεις αιτημάτων τα οποία είχαν τεθεί τον Γενάρη και τον Φλεβάρη στις κινητοποιήσεις του 2016. Πάρα πολλά από αυτά λύθηκαν, ωστόσο αυτά που δεν ήταν δυνατόν να λυθούν λόγω δεσμεύσεων των μνημονίων, τώρα πλέον μπορούν να δρομολογηθούν, δρομολογούνται ήδη», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης.

«Η αύξηση του εισοδήματος σημαίνει είτε μείωση των εξόδων, είτε αύξηση των εξόδων. Δηλαδή, το καθαρό το εισόδημα που είναι έξοδα μείον έσοδα, αυτό το καθαρό εισόδημα να είναι μεγαλύτερο από το διαθέσιμο. Πρέπει να έχει και πολιτική στόχευση, πρώτον ποιους αγρότες θέλουμε να ενισχύσουμε; Θέλουμε να ενισχύσουμε τους παραγωγικούς αγρότες, αυτούς που παράγουν. Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες που είναι και εργοδότες. Θέλουμε να ενισχύσουμε και τους αγρότες οι οποίοι περνάνε τα εισοδήματά τους μέσα από συνεταιρισμούς για πολλούς λόγους. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά για τους αγρότες που λειτουργούν μέσα σε συνεργατικά σχήματα, είτε είναι συνεταιρισμοί, είτε ομάδες παραγωγών, επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό και τώρα πλέον μπορούμε να δρομολογήσουμε κάποιες ελαφρύνσεις έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρο για τη συμμετοχή τους στους συνεταιρισμούς» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο ερώτημα εάν στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μείωση στη φορολογία ο κ. Αραχωβίτης απάντησε μεταξύ άλλων: «η ΔΕΘ πάντα ήταν ένα βήμα που σηματοδοτούσε την πολιτική για το επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν τελειώνει η δράση στη ΔΕΘ. Εγώ είμαι της λογικής και θα το εφαρμόσω στο υπουργείο μου ότι εξαγγέλλεται ότι είναι ώριμο να εφαρμοστεί… Εγώ έχω πει στην εναρκτήρια ομιλία μου και το επαναλαμβάνω ότι πλέον όποιος είναι στην κατεύθυνση των λύσεων, οι πόρτες είναι ανοιχτές στο υπουργείο. Τώρα συζητάμε λύσεις, τα προβλήματα τα ξέρουμε».

Τεκμαρτό για τους μικρούς αγρότες χαμηλή φορολογία για οργανωμένους
Ωριµάζουν οι συνθήκες για ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία αγροτών, µε την κυβέρνηση να αντιλαµβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει οι µνηµονιακές υποχρεώσεις του 2016, τόσο στα φορολογικά έσοδα όσο και στην ευρύτερη οργανωτική δοµή του αγροτικού χώρου. Το πρόβληµα που ξεκινάει από την αποσυσπείρωση των Οµάδων Παραγωγών, ως αποτέλεσµα του υψηλού συντελεστή µε τον οποίο φορολογούνται οι συµµετέχοντες σε συλλογικές προσπάθειες αγρότες, εκτείνεται σε όλο το φάσµα της αγροτικής οικονοµίας µε το «µαύρο χρήµα» να κερδίζει κατά κράτος κάθε νόµιµη οικονοµική δραστηριότητα.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr