Για «διαγωνισμό σε προεκλογικές εξαγγελίες» στη Δ.Ε.Θ. από τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν.Δ., που «καμιά ουσιαστική ελάφρυνση δεν παρέχουν στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης» κάνει λόγο η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).

Όπως υποστηρίζει η Γραμματεία της ΠΕΜ, τα κόμματα των μνημονίων όχι μόνο «επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις “ευλογίες” των επιχειρηματικών ομίλων και των συμμάχων τούς οποίους εξυπηρετούν διαχρονικά με την κυβερνητική πολιτική τους», αλλά «επιχειρούν επιπλέον να κοροϊδέψουν για μια ακόμη φορά τους αγρότες με τη δήθεν μείωση που εξαγγέλλουν στις ασφαλιστικές εισφορές, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στον ΕΦΚΑ, μετά και τη δήθεν μείωση είναι υψηλότερες από τις εισφορές που πλήρωναν στον πρώην ΟΓΑ. Ενώ η διατήρηση του κατώτερου ασφαλιστικού εισοδήματος εξαναγκάζει την αγροτική οικογένεια να πληρώνει πάνω από το πραγματικό της εισόδημα».

Σύμφωνα με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους:
«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση κατά 33% αφορά τους αγρότες με εισόδημα πάνω από 7.500€, την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το 90% των αγροτών και κτηνοτρόφων δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 7.500€, δηλαδή η μείωση αφορά σε ένα πολύ μικρό αριθμό αγροτών.
Η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε βάθος τετραετίας δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες από τη μείωση της έκπτωσης του φόρου (αφορολόγητο) που θα ισχύσει από την 1/1/2020. Το αφορολόγητο μειώνεται κατά 3.000€, επιβαρύνοντας με 660€ τον χρόνο την τσέπη αγροτών και κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρέθεσε η υπουργός Έ. Αχτσιόγλου, αγρότης με εισόδημα 8.022 ευρώ τον χρόνο, θα έχει μείωση 481€, όμως ταυτόχρονα η επιβάρυνσή του από τη μείωση του αφορολόγητου που έχει αποφασιστεί θα είναι 660€, συνεπώς όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά χάνει στο σύνολο 179€. Όταν ασφαλίζεται και η αγρότισσα γυναίκα του, θα πληρώσουν μαζί υποχρεωτικά εισφορές για περίπου 10.000 ευρώ και όχι για 8.022 ευρώ.

Επιπλέον η κυβέρνηση κρύβει συνειδητά ότι κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές προστίθενται στο ασφαλιστέο εισόδημα και το επιβαρύνουν. Από φέτος θα επιβαρύνεται η ασφάλιση στο 100%, έτσι αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η ασφαλιστική εισφορά και καλύπτεται η δήθεν μείωση που εξήγγειλαν.
“Ξεχνάνε” κυβέρνηση και Ν.Δ. ότι οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνονται με επιπλέον 6,95% για την ασφάλιση υγείας και 0,25% για την αγροτική εστία, έτσι στο ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς που αναφέρουν πρέπει να προστίθεται ένα επιπλέον 7,20%. Άρα, για τα παραδείγματα που ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 19,86% και θα φτάνει το 2022 στο 20,53%, ενώ με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη θα φτάνει στο 22,20%» υποστηρίζει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Σχολιάζοντας τις λοιπές εξαγγελίες Τσίπρα-Μητσοτάκη, επισημαίνει ότι σχετικά με το τέλος επιτηδευματος «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν απαλλαγή ως τη φετινή χρονιά, ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας το 2014, μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους έξι υπουργούς τής τότε κυβέρνησης. Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μόνο σε συνεταιρισμένους αγρότες, καλύπτει ένα πολύ μικρό αριθμό αγροτών, είναι χωρίς αντίκρισμα και δημιουργεί αγρότες δύο ταχυτήτων».

Για τη φορολογία τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι «με δεδομένη την έκπτωση φόρου που υπάρχει σήμερα, η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για φορολογία 9% στα εισοδήματα ως 10.000€ σημαίνει ότι αγρότης που σήμερα πληρώνει για 10.000 ευρώ εισόδημα φόρο 330€ θα είναι αφορολόγητος. Όμως χωρίς την έκπτωση φόρου για την οποία ο αρχηγός της ΝΔ, συνειδητά δεν ανέφερε τίποτε, θα πληρώνει 900 ευρώ. Και οι δυο τους κρύβουν ότι η φορολογία δεν γίνεται στο πραγματικό εισόδημα, αλλά με τα τεκμήρια διαβίωσης, με συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να φορολογείται για ποσό μεγαλύτερο από τις 10.000€ αν έχει σπίτι, αυτοκίνητο, παιδί. Οι εξαγγελίες τους για φοροελαφρύνσεις, είναι “δημιουργική” απάτη και αφορούν λίγους αγρότες και κτηνοτρόφους. Πλειοδοτούν κυβέρνηση και ΝΔ σε φοροαπαλλαγές και νόμιμη φοροαποφυγή στις μεγάλες Α.Ε. και επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων από 29% σε 20% και τη φορολογία των μερισμάτων-κερδών των μετόχων τους από 15% σε 5% (Μητσοτάκης)» υποστηρίζουν.

Αναφερόμενοι στο κόστος παραγωγής, η ΠΕΜ σχολιάζει: «0,44€ το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, 1,35-1,50€ για αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ στις χώρες της Ε.Ε, την οποία μας φέρνουν συνεχώς ως παράδειγμα, η μέση τιμή είναι στα 0,60€ το λίτρο. Τεράστιες επιβαρύνσεις και αυξήσεις στο ρεύμα. Υψηλός ΦΠΑ που πρέπει να καταργηθεί στα μέσα και εφόδια και στα είδη πρώτης ανάγκης αφού επιβαρύνουν την κατανάλωση. Φυτοφάρμακα που τα αγοράζουμε 2-3 και παραπάνω φορές ακριβότερα από ό,τι οι συνάδελφοί μας στις άλλες χώρες. Εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, την ίδια στιγμή που, στο όνομα της οικονομίας της αγοράς που ευαγγελίζονται, φτάνουν 5-6 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, μια χούφτα μεγαλέμποροι και μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών» δηλώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και συμπληρώνει:

«Πληρώνουμε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ουσιαστική κάλυψη στην υγεία και πρόνοια, με μεγάλη συμμετοχή σε πανάκριβα φάρμακα, με υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία χωρίς στελέχωση, χωρίς ειδικότητες και μηχανήματα. Επιπλέον οι συντάξεις που λαμβάνουν οι συνάδελφοί μας είναι εξευτελιστικές μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και πληρωμής εισφορών (είναι περίπου 330 ευρώ), κάτω και από την λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384€».

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους «να δυναμώσουν και να συσπειρωθούν», «να διεκδικήσουν μια ζωή με δικαιώματα, να πληρώνεται ο ιδρώτας τους, να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες σε κοινή συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων. Με μαζικούς δυναμικούς αγώνες να διεκδικήσουμε τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε».

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: naftemporiki.gr