Δεν τίθεται, αυτή τη φορά, θέμα παράτασης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών φακέλων που σχετίζονται με τα Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, όπως διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά στελέχη της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειωτέον ότι η σχετική προθεσμία που λήγει την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, είναι αποτέλεσμα πέντε διαδοχικών παρατάσεων, οι οποίες από ένα σημείο και μετά φαίνεται να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία λύνουν.

Άλλωστε, όσο περισσότερες είναι οι παρατάσεις, τόσο περισσότεροι είναι οι δικαιούχοι που προσέρχονται με καθυστέρηση στα γραφεία των μελετητών και απαιτούν κάθε φορά την αναζήτηση λύσεων της τελευταίας στιγμής για την συμπλήρωση των αιτήσεων. Κάτι τέτοιο φαίνεται να γίνεται τα τελευταία 24ωρα, με τις πληροφορίες του Agronews να κάνουν λόγο για συνωστισμό αγροτών στα κατά τόπους μελετητικά γραφεία, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατεβάσουν τελικά επενδυτικό φάκελο. Να σημειωθεί επίσης ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δυσκολίες έχουν να κάνουν είτε με τις ενημερότητες (φορολογικές, ασφαλιστικές, ΕΛΓΑ κ.α.) είτε με την εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής που απαιτείται για την υποστήριξη των αντίστοιχων προτάσεων.

Από την πλευρά του υπουργείου τονίζεται ότι έχουν εξαντληθεί οι διευθετήσεις ή ακόμα και διευκολύνσεις που μπορούσαν να γίνουν ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες να μπορούν να γίνουν κοινωνοί του δημοφιλούς προγράμματος, με τελευταία την παράταση (μέχρι 10 Οκτωβρίου) της προθεσμίας καταβολής των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πολλά από τα «χρηματοδοτικά» θέματα που ανακύπτουν θα μπορούσαν να βρουν λύση με την καταβολή της πρώτης δόσης των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) γι’ αυτό και επιμένουν ακόμα στην παράταση.

Κατηγορηματικά πάντως αντίθετοι με οποιαδήποτε σκέψη για νέα παράταση, είναι και οι Εισαγωγείς – Αντιπρόσωποι Πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, οι οποίοι, μόνο για λόγους ευγένειας προς το νέο υπουργό και κατανόησης των δυσκολιών του, συμφώνησαν την προηγούμενη φορά σε ολιγοήμερη παράταση, στην ηλεκτρονική υποβολή των φακέλων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η αναβλητικότητα έχει «σκοτώσει» την αγορά των τρακτέρ και έχει διευρύνει την αποεπένδυση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων εδώ και πολύ καιρό.

Βρείτε εδώ την τελευταία σχετική τροποποίηση με τις προθεσμίες στα Σχέδια Βελτίωσης

Ενημέρωση διαχειριστικών για απο-οριστικοποιήσεις
Παράλληλα, προς τους μελετητές, στάλθηκε ενημέρωση πως τα αιτήματα από-οριστικοποίησης θα γίνονται δεκτά ακόμα και μία μέρα μετά την επίσημη διορία, η οποία λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το σχετικό μέιλ αναφέρει:
Σας υπενθυμίζουμε ότι με βάση την έκτη τροποποίηση της υπ. αριθ. 13849/14-12-2017 πρόσκλησης, τα αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως 27/09/2018 (δηλαδή μεθαύριο Πέμπτη). Τα αιτήματα αποοριστικοποίησης υποβάλλονται αποκλειστικά στο Helpdesk του ΠΣΚΕ, το οποίο θα βρείτε στο αριστερό μενού του www.ependyseis.gr αφού μπείτε με τον κωδικό πρόσβασής σας. Όσα αιτήματα υποβληθούν εντός προθεσμίας θα εξυπηρετηθούν και την επόμενη ημέρα 28/9 αν χρειαστεί, αλλά νέα αιτήματα δε θα γίνονται δεκτά για να μη προκύψουν προβλήματα με αποοριστικοποιήσεις της τελευταίας στιγμής τις οποίες δε θα προλάβετε να επανοριστικοποιήσετε.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr