Μεγάλες θα είναι οι απώλειες σε δημόσιες γεωργικές εκτάσεις αφού οι δανειστές έχουν επιλέξει να πάρουν από 23.928 αγροτικά ακίνητα που μέχρι σήμερα άνηκαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Από τις Σέρρες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αγροτικών ακινήτων που πρόκειται να περάσουν ή έχουν ήδη περάσει (κανείς δεν έχει απαντήσει ακόµα µε σαφήνεια) στο Υπερταµείο των δανειστών. Αν και το θέµα φαίνεται να βρίσκεται µόνο στην αρχή του, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόµενο διάστηµα η ιστορία αυτή θα απασχολήσει τους εµπλεκόµενους µε τον πρωτογενή τοµέα αφού στον κατάλογο της Εταιρείας Ακινήτων ∆ηµοσίου (ΕΤΑ∆ Α.Ε.) φιγουράρουν 23.928 ακίνητα συνολικής έκτασης 1.227.2927.641 m2 . Το πρόβληµα ωστόσο – που δυσχεραίνει την αποκωδικοποίησή τους – είναι ότι στην απόφαση Τσακαλώτου (ΦΕΚ B 2317/19.6.2018) στην οποία παρουσιάζονται τα συνολικά 10.119 που πρόκειται να περάσουν στο Υπερταµείο, εµφανίζονται µόνο οι κωδικοί Αριθµοί Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ).

Όπως και να έχει το πράγµα όµως τα αγροτικά ακίνητα που θα περάσουν στα χέρια των δανειστών θα είναι αρκετά και ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η νέα πολιτική ηγεσία της Βάθη (υπουργός και υφυπουργός, κα. Τελιγιορίδου) πέρασαν τις τελευταίες ηµέρες την πόρτα της Μητρόπολης Αθηνών προκειµένου να συναντηθούν µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυµο. Άλλωστε ο προκάτοχος του Αραχωβίτη, Βαγγέλης Αποστόλου είχε κάνει γνωστό από το 2016 τη δηµιουργία ενός φορέα αξιοποίησης της αγροτικής εκκλησιαστικής περιουσίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύµφωνα µε την τελευταία καταµέτρηση του πραγµατοποίησε η ελληνική Πολιτεία σε εκκλησιαστικούς οργανισµούς ανήκουν:
α) Ν.Αττικής: 20.570 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης,
β) Ν. Ευβοίας: 2.120 στρ.,
γ) 20.179 στρ.,
δ) Ν. Τρικάλων: 22.840 στρ.,
ε) Ν. Μαγνησίας: 3.340 στρ.,
ζ) Ν. Φωκίδας: 1.050 στρ.,
στ) Ν. Αχαΐας: 1.060 στρ.,
η) Ν. Χαλκιδικής: 2.300 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης, τα οποία είναι στην ιδιοκτησία µονών του Αγίου Όρους.

Η περίπτωση των Σερρών
Όσον αφορά τις Σέρρες, το θέµα έγινε γνωστό όταν η Αγροδιατροφική Σύµπραξη Κεντρικής Μακεδονίας ετοιµαζόταν να ολοκληρώσει τη δηµιουργία του εκθετηρίου αγροδιατροφικών προϊόντων (ηλεκτρονικού δηµοπρατηρίου) στο Ν. Σερρών σε µια έκταση 17 στρεµµάτων δικαιοδοσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λίγο πριν τις τελευταίες υπογραφές – σύµφωνα µε όσα αναφέρει  ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής, Κ. Κιλτίδης – η εταιρεία ενηµερώθηκε από την ∆ιεύθυνση Ακινήτων του υπουργείου ότι η συγκεκριµένη έκταση έχει περάσει στο Υπερταµείο. «∆εν έχω εικόνα ποιες άλλες εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί ούτε αν µέσα σε όσα παραχωρούνται αφορούν συνεταρισµούς. Στην δικιά µας περίπτωση πάντως το θέµα έγινε γνωστό στους τελευταίους ελέγχους των κωδικών του κτήµατος από την αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα για την συγκεκριµένη επένδυση είχαµε ενταχθεί και στο Leader. Για το θέµα τις τελευταίες ηµέρες έχουν κινητοποιηθεί ακόµα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν θορυβηθεί από τον αντίκτυπο που θα έχει η είδηση αυτή και περιµένουµε να δούµε ποια θα είναι η κατάληξη», σηµείωσε ο κ. Κιλτίδης.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr