Λεπτομέρειες για το μέτρο της ασφαλιστικής ελάφρυνσης αγροτών (μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενων γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους) έδωσε σε συνέντευξη Τύπου Υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα από την 1/1/2019, η κ. Αχτσίογλου είπε ότι, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη:

1) Των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κατά 33,3%, δηλαδή από 20% σε 13,33%.

2) Και των αγροτών, επίσης, κατά 33,3%, σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. (Θυμίζω ότι για τους αγρότες υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 12,66%, το 2021 θα είναι 13% και το 2022 θα είναι 13,33%).

Συνολικά, με τις νέες παρεμβάσεις, 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις, τόνισε η υπουργός.

Οι ελαφρύνσεις αυτές, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, έρχονται ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τη συνολική θετική πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ακόμα ότι «Για την επικουρική ασφάλιση προτείνει ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πρώτον τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα λειτουργούν στη βάση των χρηματοπιστωτικών αρχών καθώς οι εισφορές τοποθετούνται σε ατομικές μερίδες, επενδύονται σε πραγματικό χρόνο και αποδίδονται στον ασφαλισμένο κατά την συνταξιοδότηση. Αντίθετα, στα διανεμητικά συστήματα οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων αξιοποιούνται για την καταβολή των σημερινών συντάξεων. Ακριβώς επειδή στο δικό μας σύστημα, οι σημερινές εισφορές είναι που πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, η πρόταση της ΝΔ δημιουργεί κενό για την χρηματοδοτική κάλυψη της καταβολής των συντάξεων των 1,2 εκατ. επικουρικών συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη. Με άλλα λόγια, 1,2 εκ. επικουρικοί συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς δεν θα υπάρχουν εισφορές για να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις»

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr