Πρόθυμες να ακολουθήσουν το σχέδιο των διαχειριστικών αρχών ώστε να διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο ακόμα και πάνω από τα προβλεπόμενα, δηλαδή άνω του μισού δις ευρώ για μικροπιστώσεις και δάνεια με εγγυήσεις προς αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, εμφανίστηκαν οι τράπεζες στο ραντεβού με τις διαχειριστικές αρχές την περασμένη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ALPHA Τράπεζα, Τράπεζας Αττικής, Εθνική Τράπεζα, EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και αξιωματούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτιας και Χανίων. Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Α. Γεωργακάκης και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, δεν συζητήθηκαν διεξοδικά τεχνικοί όροι και οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα στηθεί ο πυλώνας της χρηματοροής, αναμένοντας τις κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με τους διαχειριστές των εργαλείων, ΕΤΕΑΝ και ΕΤΕπ.

Μικροπιστώσεις
Εγγυητής στα δάνεια και για το µισό χαρτοφυλάκιο που θα στηθεί θα είναι το ταµείο των Προγραµµάτων. Αναλυτικά σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής πληροφορίες τα χαρακτηριστικά των µικροδανείων είναι τα εξής:

Ποιους αφορά
Αφορά όλους τους αγρότες φυσικά πρόσωπα και τις πολύ µικρές µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα, οι οποίοι έχουν ιστορικό συναλλαγών µε τις τράπεζες.

Πρόσβαση θα έχουν οι παραπάνω, ανεξαρτήτως εάν συµµετέχουν σε κάποιο επενδυτικό Μέτρο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Εφόσον ο ενδιαφερόµενος έχει συµµετοχή στα Προγράµµατα και θέλει µε το δάνειο αυτό να χρηµατοδοτήσει την επένδυσή του για την οποία λαµβάνει ήδη ενίσχυση, τότε η εν λόγω ενίσχυση µειώνεται κατά το «Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης», το οποίο είναι ίσο µε τον τόκο που «γλυτώνει».

Ποσό και επιτόκιο
Το ποσό που µπορεί να εξασφαλιστεί µέσω του µικροδανείου µπορεί να φτάσει τα 25.000 ευρώ, και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για επενδυτικούς λόγους ή λόγους ρευστότητας. Το επιτόκιο θα είναι ίσο µε το µισό του εµπορικού επιτοκίου που προσφέρει η αγορά (π.χ αντί για 7% θα πληρώνει επιτόκιο 3,5%) και επιχειρείται να µην χρειάζονται εξασφαλίσεις από πλευράς αγρότη, καθώς ουσιαστικά µιλάµε για µικροποσά. Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης θα χρηµατοδοτεί περίπου το ήµισυ κάθε δανείου ως εκ τούτου, είναι εκείνο που ουσιαστικά «προσφέρει» το µισό δάνειο.

Κεφάλαιο και διαχειριστής
∆ιαχειριστής του Ταµείου µικροπιστώσεων σχεδιάζεται να είναι το ΕΤΕΑΝ. Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης θα προσφέρει για την ίδρυσή του 25 έως 40 εκατ. ευρώ. Η µέγιστη συνολική επένδυση θα είναι κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, αναλόγως τα χρήµατα που θα είναι σε θέση να προσφέρουν οι συνεπενδύτριες τράπεζες.

Ταμείο εγγυήσεων
Το εργαλείο «εγγύησης πρώτης ζηµιάς χαρτοφυλακίου», το οποίο αφορά δάνεια µεγαλύτερα από 25.000 ευρώ, βρίσκεται επίσης στο στάδιο της προετοιµασίας. Αυτό θα «τρέξει» µέσω του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και σχεδιάζεται να έχει κεφάλαια που θα ξεπερνάνε τα 430 εκατ. ευρώ .

Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα καλύπτεται κατά 20% από εγγύηση από τα κονδύλια των Προγραµµάτων για τις πρώτες «αστοχίες» δανείων και για το 80% του κάθε δανείου. Ελάχιστο ύψος δανείου εδώ θα είναι τα 25.000 ευρώ.

Το συγκεκριµένο εργαλείο βασίζεται στο γεγονός ότι σε ένα οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο δανείων, που αναπτύσσεται από ένα χρηµατοπιστωτικό οργανισµό, ένα ποσοστό αυτών των δανείων κινδυνεύουν να µην εξυπηρετηθούν.

Αφαιρείται το ρίσκο
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασµό µε συνθήκες περιορισµού της ρευστότητας, µπορεί να οδηγήσει σε αδυναµίες της αγοράς να παρέχουν στις επιχειρήσεις τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξή τους. Για να καλυφθεί αυτή η αδυναµία, το ΠΑΑ µπορεί να καλύψει ένα σηµαντικό µέρος του κινδύνου χαρτοφυλακίου, ώστε οι χρηµατοπιστωτικοί οργανισµοί να έχουν κίνητρο να παρέχουν χρηµατοδότηση και µάλιστα µε πολύ ευνοϊκούς όρους καθώς:

-µειώνονται σηµαντικά οι απαιτήσεις για εξασφαλίσεις και

-περιορίζεται το ύψος των επιτοκίων δανεισµού.

Συγκεκριµένα, προβλέπεται η δηµιουργία ενός ταµείου εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων προς τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις, τις µεταποιητικές επιχειρήσεις και τις λοιπές επιχειρήσεις της υπαίθρου. Κάθε συµµετέχων χρηµατοπιστωτικός οργανισµός αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων, ένα ποσοστό του οποίου είναι εγγυηµένο από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και αυτό το εργαλείο θα απευθύνεται σε αγροτικές επιχειρήσεις και µεταποιητικές, ανεξαρτήτως αν συµµετέχουν σε κάποιο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως σε κάθε περίπτωση όσοι ενδιαφερθούν θα πρέπει να έχουν αναπτύξει ήδη κάποια σχέση µε τον τραπεζικό τοµέα (συναλλαγές, ιστορικό δανεισµού κ.λπ).

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr