Μειωμένη έως και 35%-40% εκτιμάται πως είναι η φετινή παραγωγή αράπικου φιστικιού στον Νομό Σερρών και ειδικότερα στις περιοχές του Δήμου Ηράκλειας, όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον παραγωγό αραχίδας και αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομίας του Δήμου Ηράκλειας, Αλέξανδρο Γκάλιο, πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα λόγω της ασθένειας κερκόσπορα, στην οποία είναι ευαίσθητο το φυτό, προκαλώντας φυλλόπτωση, με άμεση και ορατή συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή.

«Πέρσι, από το ένα στρέμμα βγάλαμε έως και 530 κιλά αραχίδα, ενώ φέτος οι αποδόσεις έχουν πέσει ακόμη και κάτω από τα 400 κιλά. Σε ορισμένα κτήματα η μείωση της παραγωγής άγγιξε μέχρι και το 40%, με τον παραγωγό να συγκομίζει μόνο 150 κιλά φιστίκι» σημειώνει ο κ. Γκάλιος, συμπληρώνοντας πως υπάρχει απογοήτευση από αγρότες που καλλιέργησαν πρώτη φορά φέτος. «Είναι μια πολυδάπανη καλλιέργεια, το κόστος της οποίας φτάνει ή και ξεπερνά κάποιες φορές τα 180 ευρώ το στρέμμα. Με τις φετινές μειωμένες αποδόσεις, πολλοί δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδά τους», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή, αυτή έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Μάλιστα, λόγω κλιματικών αλλαγών και υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια, το φιστίκι συγκομίζεται έως και ενάμιση μήνα νωρίτερα. Όπως τονίζει ο κ. Γκάλιος, ενώ πριν από λίγα χρόνια η συγκομιδή γινόταν τον Οκτώβριο, ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου διατέθηκαν ποσότητες αράπικου φιστικιού στην αγορά. Η τιμή κιλού για τον παραγωγό ανέρχεται στα 70-80 λεπτά.

Η καλλιέργεια αραχίδας έχει αναβιώσει, αλλά και επεκταθεί, την τελευταία τριετία, στην περιοχή της Αμμουδιάς, στο Στρυμονικό, το Γεφυρούδι, τη Σκοτούσα, το Καμαρωτό, το Βαρικό και σε άλλες κοινότητες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ σε όλο τον Νομό Σερρών, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αραχίδας φτάνουν τα 7.600 στρέμματα, ενώ στον Δήμο Ηράκλειας τα 2.500. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την καλλιέργεια είναι ότι φέτος, ο αριθμός των κοινοτήτων που καλλιεργούν φιστίκι έφτασε στα 55. Πλεονέκτημα για τη διάθεση του προϊόντος από τους παραγωγούς είναι οι δύο μονάδες μεταποίησης που υπάρχουν στον Δήμο Ηράκλειας, στην Αμμουδιά και το Στρυμονικό, αλλά και μικρότερες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: ypaithros.gr