Έμπρακτη στήριξη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις διεθνείς αγορές υποσχέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, προαναγγέλλοντας, για το 2019, τη χορήγηση δανείων από την τράπεζα που θα υπερβούν το ποσό των 3 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κατά το τρέχον έτος.

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, διατυπώνεται συχνά η εκτίμηση ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση, ωστόσο θέλω να σας θυμίσω πως έχω δεσμευτεί επανειλημμένα ότι δεν θα έρθει στην Τράπεζα κανένα επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές και ορθή στόχευση και δεν θα βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί», επισήμανε και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η προσέγγιση αυτή αφορά αδιακρίτως τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και «δεν είναι απλά λόγια».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας, ενώ σημείωσε πως ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για το 3ο Go In Thessaloniki Forum, είναι γιατί στην περιοχή και στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο εξωστρεφείς και προάγουν τις εξαγωγές. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε, τόσο με χρηματοδοτήσεις, όσο και με άλλα τραπεζικά προϊόντα και να δούμε πώς θα αναπτύξουν τις δικές τους εργασίες», είπε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως μέσω της πρωτοβουλίας του Go International που έχει αναλάβει η Eurobank «ήρθαν στη Θεσσαλονίκη 60 διεθνείς εισαγωγείς από 20 χώρες και εκπρόσωποι τραπεζών από 14 χώρες του κόσμου, για να κάνουν πάνω από 3.000 B2B επιχειρηματικά ραντεβού και να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας».

Ο επικεφαλής της Eurobank έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον παράγοντα εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας πως η αναταραχή που βιώνουν οι ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο, είναι το αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων και κυρίως έχει να κάνει με τον αντίκτυπο των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία και στην Τουρκία. «Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται εδώ εκπρόσωποι τόσων πολλών και τόσο μεγάλων τραπεζών από όλο τον κόσμο, αν μη τι άλλο είναι μια απτή ένδειξη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό μας σύστημα», είπε.

Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της κρίσης, με αιχμή, μάλιστα, τον αγροδιατροφικό τομέα, αποδείχθηκε ο κλάδος των εξαγωγών, ο οποίος συνεχίζει και φέτος τη δυναμική του πορεία και όλα δείχνουν πως θα «σπάσει το φράγμα» των 33 δισ. ευρώ, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος,, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κατορθώσαμε με λιγότερα, να πετύχουμε περισσότερα».

Μιλώντας από το βήμα του 3ου Go In Thessaloniki Forum, που οργάνωσε ο όμιλος της Eurobank, ο επικεφαλής των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων υποστήριξε με στοιχεία πως μεταξύ του 2008 και του 2017, όταν το ΑΕΠ της χώρας υπέστη «σοκαριστικό πλήγμα», χάνοντας περίπου το 25% της αξίας του, την οικονομία τη στήριξαν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

«Στη διάρκεια της κρίσης οι εξαγωγές της χώρας μας ενισχύθηκαν κατά 35,4% φτάνοντας την επίδοση – ρεκόρ των 28,8 δισ. ευρώ το 2017, ενώ ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι ενδείξεις του τρέχοντος έτους», ανέφερε και σημείωσε ότι ρόλο «ατμομηχανής» στις επιδόσεις αυτές, διαδραμάτισε ο τομέας της αγροδιατροφής.

Επικαλούμενος σχετικά στατιστικά δεδομένα που επεξεργάστηκε για το ΣΕΒΕ το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, εξήγησε ότι στην επίμαχη δεκαετία οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων σημείωσαν άνοδο 35,4%, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών ξεπερνάει το 20%. «Πρέπει, κατά συνέπεια, να εστιάσουμε σε κλάδους, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή ζήτηση όπως ο αγροδιατροφικός, αλλά και να εξετάσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην ύφεση άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, για να τους ενισχύσουμε αντίστοιχα», τόνισε.

Παρά τις θετικές επιδόσεις ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών είναι λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς για το 2017 ανέρχεται σε μόλις 16% έναντι 34% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών και να υιοθετήσουμε μία εξωστρεφή στρατηγική σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε και εκτίμησε πως η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στο μοντέλο «Παράγω κι Εξάγω», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής και της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Οι εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας είναι πολλές, γι’ αυτό πρέπει να παρέχουμε κίνητρα σε όλους τους τομείς της οικονομίας να αναπτύξουν τη διεθνή τους δραστηριότητα και μέσω αυτής να συνεχίσουν, αλλά και να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή τους», είπε ο δρ Κωνσταντόπουλος και συνεχάρη τον όμιλο της Eurobank «για τη σημαντική πρωτοβουλία του προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών Go International, που ως ιδέα γεννήθηκε το 2009 από τις τότε διοικήσεις της Τράπεζας και του ΣΕΒΕ και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 στο Βουκουρέστι με συντονιστή φορέα τον ΣΕΒΕ».

Πρώτη η Κεντρική Μακεδονία σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υποστήριξε πως «ως περιφέρεια τα πήγαμε καλά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας τις εξαγωγές μας σε ποσοστό 50%, όταν ο εθνικός μέσος όρος ήταν στο 30%».

Εστιάζοντας ειδικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα, που αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Περιφέρεια, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η Κεντρική Μακεδονία «είναι η πρώτη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς εδώ παράγεται σχεδόν το 25% της εθνικής παραγωγής του εγχώριου πρωτογενούς τομέα. Για αυτό ακριβώς ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε επιλέξει συνειδητά να ενισχύουμε τον κλάδο μέσα από σειρά δράσεων όπως είναι η αγροδιατροφική σύμπραξη και η πρωτοβουλία για τη στήριξη της μακεδονικής κουζίνας».

Υπενθυμίζεται, ότι η επιχειρηματική αποστολή «Go in Thessaloniki», στην οποία εντάσσεται και το «Go in Thessaloniki Forum», ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου με τη σφραγίδα του διεθνούς ψηφιακού δικτύου επιχειρηματικής διασύνδεσης «Trade Club Alliance».

Στην αποστολή συμμετέχουν κορυφαία ξένα τραπεζικά στελέχη από 14 τραπεζικούς ομίλους, με παρουσία σε 50 χώρες. Η επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη είναι η 3η κατά σειρά που οργανώνεται στη χώρα μας, μετά την Αθήνα και την Κρήτη και δίνει σε περισσότερους από 120 εξαγωγείς τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μεγάλους διεθνείς αγοραστές από τις χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Μαλαισία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη και Φινλανδία.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr