Καταργείται – σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έως το τέλος του μήνα – η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες μεταξύ αυτών και οι αγρότες (και συγκριμένα τα μέλη συνεταιρισμών).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που εξαιρεί από το χαράτσι τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους αγρότες θα εξαιρεθούν του τέλους (το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής) όσοι είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Για τις ανενεργές επιχειρήσεις η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και ανενεργές επιχειρήσεις να διατηρούν τα βιβλία τους ακόμη και αν έχουν μηδενικά έσοδα και έξοδα απαλλασσόμενοι ουσιαστικά από την «ποινή» της πληρωμής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες που τηρούν απλογραφικά βιβλία είναι 650 ευρώ, 500 ευρώ αν διαμένουν σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων ενώ για τις επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς είναι 1.000 ευρώ.

Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

– 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

– 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

– 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

– 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι εξής κατηγορίες αγροτών:

-Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

-Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό.

-Οι αγρότες που τους υπολείπονται τρία χρόνια από τη συνταξιοδότηση (65ο έτος).

Κατά συνέπεια το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν:

-Από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014

-Από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr