Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά» ανακοίνωσε την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση με βουλευτές και εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού, των συνεταιρισμών και ομάδων καπνοπαραγωγών. Αν και ανακοινώθηκε το ύψος των ενισχύσεων ανά στρέμμα, δεν έγινε γνωστό πότε θα γίνει η πληρωμή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν τονίζονται σε ανακοίνωση του υπουργείου επιλέξιμοι είναι οι καλλιεργητές της ποικιλίας «Μπασμά» και τα ποσά που θα δοθούν είναι:
– 100 ευρώ ανά στρέμμα για Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, με ποσοστό ζημιάς άνω του 55%
– 65 ευρώ ανά στρέμμα για Δράμα και Σέρρες, με ποσοστό ζημιάς άνω του 35%.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 8,2 εκατ. ευρώ. Δεσμεύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω προσβολής των φυτειών καπνού από συνδυασμό παθογόνων αιτιών, που δεν καλύπτει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ», αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου.

De minimis στους αιγοπροβατοτρόφους
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για de minimis στους παραγωγούς καπνού έρχεται μετά την αντίστοιχη για έκτακτες εθνικές ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους (42 εκατ. ευρώ). Στην περίπτωση αυτή επιλέξιμοι θα είναι – όπως έχει γίνει γνωστό – οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr