Ρύθμιση για το καθεστώς του δανεισμού αγροτών με ποσό μέχρι 25.000 ευρώ θα περιλαμβάνει το νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομίας για τις μικροπιστώσεις, το οποίο και αναμένουν οι διαχειριστικές αρχές ώστε να προχωρήσουν τις απαραίτητες συμβάσεις με το ΕΤΕΑΝ. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, εκφράζεται παράλληλα ο φόβος από τις αρχές στην Αχαρνών πως αν αργήσει η σχετική ρύθμιση από το Οικονομίας και μπει η χώρα σε διαδικασία εκλογών, όλο το πλαίσιο θα πάει πίσω και οι υπογραφές με τον διαχειριστή ΕΤΕΑΝ ίσως να μην προλάβουν το 2019.
Αυτό που προέχει ωστόσο προς το παρόν είναι το Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων για ευνοϊκό δανεισμό ποσών από 10.000 ευρώ και άνω, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα συνάντηση εκπροσώπων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων με τις διαχειριστικές στις 20 Ιανουαρίου.

Παράλληλα αναμένεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου η τροποποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι που θα προκύψουν από τα Μέτρα Μεταποίησης και Σχεδίων Βελτίωσης να εκμεταλλευτούν το νέο αυτό εργαλείο.

Μερίδιο και στη αγροδιατροφή από το νέο πακέτο των 700 εκατ. του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Εν τω μεταξύ Χρηματοδότηση που φτάνει το ποσό των 700.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη για συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέρος του κονδυλίου και συγκεκριμένα τα 50 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν από επενδυτικά σχήματα με στόχο την ανάπτυξη επιχειρήσεων παραγωγής και προώθησης επώνυμων προϊόντων «Made in Greece» μεταξύ αυτών και αγροδιατροφικών.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις αγροδιατροφής και μεταποίησης θα μπορέσουν να κάνουν χρήση και από ένα ακόμα πακέτο ύψους 150 εκατ. ευρώ που αφορά επενδυτικά σχήματα με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης/αναδιοργάνωσης και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταποίηση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, το ΤΑΝΕΟ επιχορηγείται για συμμετοχή:

– σε νεοϊδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (50.000.000 ευρώ)

– σε επενδυτικά σχήματα με στόχο την ανάπτυξη επιχειρήσεων παραγωγής και προώθησης επώνυμων προϊόντων «Made in Greece» (50.000.000 ευρώ)

– σε επενδυτικά σχήματα με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης/αναδιοργάνωσης και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταποίηση – Επάνοδος (150.000.000 ευρώ)

– σε νεοϊδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα επενδύουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιών και ομολόγων με δικαίωμα απόληψης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Debt Fund (450.000.000 ευρώ).

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr