Παρέμβαση για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Zootechnia, στη Θεσσαλονίκη. Κατά το πέρασμά της από το περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην έκθεση προκειμένου να παρευρεθεί στη παρουσίαση του βιβλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα «Εκτροφή προβάτων και αιγών. Τι πρέπει να ξέρετε», η υφυπουργός ανέφερε πως η εν λόγω παρέμβαση εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών όπου έχουν μπει – όπως είπε – στο μικροσκόπιο όλες οι παράμετροι ώστε αν προκύπτουν δημοσιονομικά περιθώρια να προχωρήσουν σε σχετική ρύθμιση προκειμένου να ελαφρύνουν τους παραγωγούς.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους με το αίτημα για φθηνό πετρέλαιο να βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των αιτημάτων τους.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση: «προσφέρει 1,1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για φτηνό πετρέλαιο στους εφοπλιστές, τους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιριών, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλοκλινικάρχες, αλλά ούτε ένα ευρώ για το πετρέλαιο των αγροτών που το πληρώνουμε μέχρι και 1,40 ευρώ το λίτρο».
Ένα 24ωρο πριν και ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καλούσε τους αρμόδιους υπουργούς «να ακούσουν «την κραυγή αγωνίας των αγροτών» και να επαναφέρουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση, που η παρούσα κυβέρνηση κατήργησε.

Παράλληλα η κα. Τελιγιορίδου αναγνώρισε τα προβλήματα που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και τις πιέσεις που δέχονται από την πλευρά των βιομηχανιών σε σχέση με το γάλα που παραδίδουν και την πτώση των τιμών τονίζοντας πως με την νέα ΚΥΑ για τους ελέγχους θα επιδιωχθεί να αναστραφεί ει δυνατόν η κατάσταση.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr