Για μία ακόμα χρονιά, η υψηλή και αυξανόμενη ζήτηση αβοκάντο της εγχώριας αγοράς στηρίζει μια ικανοποιητική τιμή παραγωγού, αν και φέτος η μείωση φτάνει το 15%-20%. Έτσι, σύμφωνα με παραγωγούς και παράγοντες της αγοράς, από τα 2 (ή και πιο πάνω) ευρώ/κιλό, φέτος κινείται στο 1,70-1,80. Αυτή την περίοδο, η σεζόν βρίσκεται λίγο μετά το ήμισυ, με την ποικιλία Fuerte να βρίσκεται σε πλήρεις παραγωγικούς ρυθμούς. Από τον Φεβρουάριο μπαίνει σταδιακά η Haas, που θα ολοκληρώσει την παρουσία της στην αγορά στο τέλος Απριλίου, στο τέλος δηλαδή της ελληνικής παραγωγής. Αρνητική εξέλιξη σε μια προσοδοφόρο καλλιέργεια αποτελεί η παρουσία τουρκικών αβοκάντο για πρώτη φορά στις ελληνικές λαχαναγορές, ενώ οι άναρχες φυτεύσεις, που συνεχίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, απειλούν ευθέως τη μακροπρόθεσμη προοπτική της.

Αυξημένη η παραγωγή, έως 20% η πτώση στην τιμή παραγωγού
«Προσωπικά, είδα τουρκικά Zutano στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, στην αρχή της εμπορικής σεζόν. Πωλούνταν στη χονδρική στη μισή τιμή σε σχέση με τα ελληνικά» ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο «Κορμός», Ευτύχης Τρικουνάκης: «Φέτος, είχαμε στην αγορά τούρκικα αβοκάντο, βασική αιτία για την πτώση των τιμών. Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, εκτιμώ ότι είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι, αλλά μειωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών». Από την πλευρά του, ο κ. Βλαζάκης μίλησε για αυξημένες ποσότητες, με εγχώριο τονάζ που ξεπερνά τους 3.000 τόνους.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι άναρχες φυτεύσεις
Διαχρονικό πρόβλημα της καλλιέργειας, που μάλιστα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι οι διαρκώς αυξανόμενες φυτεύσεις σε χωράφια ακατάλληλα για αβοκάντο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος από την περιοχή των Χανίων, Ανδρέας Καντανολέων, «Στις φυτεύσεις επικρατεί ένα χάος. Σκεφτείτε ότι μόνο φέτος, από τον Οκτώβριο έχουν εισαχθεί χιλιάδες δενδρύλλια από το εξωτερικό».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε με δηλώσεις της στην «ΥΧ» η Δρ. Θηρεσία – Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»: «Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια απαιτητική καλλιέργεια. Από εκεί και έπειτα, πολύ σημαντικοί παράγοντες σχετίζονται με την καταλληλότητα του εδάφους, την ποιότητα του νερού, καθώς και να είναι προστατευμένη η περιοχή από ανέμους. Το έδαφος θα πρέπει να είναι μέσης σύστασης, όχι βαρύ, που να μπορεί το φυτό να κρατάει την απαιτούμενη υγρασία, αλλά συγχρόνως να στραγγίζει καλά». Συνεχίζοντας, η ίδια πρόσθεσε: «Το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ ισχυρό, ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί στα εσπεριδοειδή. Η τάση των φυτεύσεων νέων δένδρων παραμένει αυξητική, ενώ η γεωγραφική ζώνη έχει επεκταθεί στο Ρέθυμνο, ενώ κάποια δέντρα φυτεύονται και στο Ηράκλειο. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, μπορούμε να εκτιμήσουμε εμπειρικά ότι το 30% των νέων δέντρων κάθε χρόνο “χάνεται” εξαιτίας των άναρχων φυτεύσεων».

Rabobank: Αστάθεια στην ΕΕ από την κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς
Σύμφωνα με την έρευνα της ολλανδικής εταιρείας σε μια πιο αβέβαιη φάση περνά η ευρωπαϊκή αγορά αβοκάντο, μετά τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των τελευταίων ετών. Το καλοκαίρι σημειώθηκε δραματική πτώση (55%) στην τιμή του προϊόντος εξαιτίας της ισχυρής αύξησης των εξαγωγών από Περού, Ν. Αφρική και άλλες χώρες. Πάντως το κέντρο ερευνών «Fruit Top» προβλέπει αύξηση των ποσοτήτων Haas κατά 230.000 τόνους ετησίως, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% της παγκόσμιας παραγωγής (6.000.000 τόνοι).

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: ypaithros.gr