Μειώσεις στο κόστος πλασματικών ετών, φέρνει το 2019 για όσους αγρότες ασφαλισμένους επιθυμούν (και πληρούν τις προϋποθέσεις) να συνταξιοδοτηθούν εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης. το κόστος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο εισόδημα (ή μισθό) του επαγγελματία και το ύψος των σημερινών εισφορών. Για τους αγρότες, το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης μειώνεται, ακολουθώντας τις εισφορές στο 13,3%.

Ειδικότερα, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες, από την 1η Ιανουαρίου 2019 καλούνται να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές έως και 33,3%, γιατί μειώνεται το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη από 20% στο 12%, συμπαρασύροντας έτσι και το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης.

Ωστόσο, το κέρδος δεν ισχύει για όσους καταβάλλουν το ελάχιστο ασφάλιστρο, δηλαδή εμπίπτουν στο κατώτατο πλαφόν των 117,2 ευρώ εισφορά για κύρια σύνταξη (δηλώνουν εισόδημα έως 586 ευρώ τον μήνα). Για αυτούς, το κόστος παραμένει ίδιο με αυτό που ίσχυε και το 2018.

Επίσης όσοι έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα ή ήταν μισθωτοί το προηγούμενο έτος, μπορούν κι αυτοί να εξαγοράσουν χρόνο με βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ). Για τους αγρότες, ισχύει η χαμηλότερη βάση υπολογισμού, στο 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 410 ευρώ τον μήνα.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr