Για τις μέχρι σήμερα εκκρεμείς ενστάσεις προγραμματίζεται η πληρωμή τους το αργότερο πριν από το Πάσχα, ενώ για τα απορριπτέα αγροτεμάχια δεν χάνεται το δικαίωμα του επιτόπιου τρόπου, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτριου Βέττα,

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του βουλευτή αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2019 στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτριος Βέττας, απηύθυνε στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με τα προβλήματα πληρωμής που έχουν προκύψει, λόγω της μη επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από τη μη επικαιροποιημένη βάση δεδομένων που χρησιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε τρόπο επίλυσης του προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Σταύρος Αραχωβίτης στην απάντησή του παρέθεσε συνοπτικά, τα ακόλουθα στοιχεία:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει υποχρέωση ενημέρωσης –επικαιροποίησης του χαρτογραφικού του υποβάθρου, η οποία είναι μια συνεχής διαδικασία. Το υπόβαθρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο ορθοφωτοχάρτης του 2015 από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., οπότε ήταν πολύ πιθανό να υπάρχουν αστοχίες, ειδικά κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής. Για τη Φθιώτιδα οι πληρωμές μέχρι σήμερα έχουν φθάσει το 94,4% της συνολικής αξίας των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης. Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν και μέσω σχετικής εγκυκλίου είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις και στη συνέχεια αίτημα επανένταξης μέχρι τις 31-01-2019. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν (για τον νομό Φθιώτιδας για το έτος 2018) από τα 190.691 αγροτεμάχια που δηλώθηκαν, να υποβληθούν 16.068 ενστάσεις, από τις οποίες μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί ολικώς ή μερικώς ο αριθμός των 8.931, εξ αυτών. Εκκρεμεί η εξέταση 4.920 αγροτεμαχίων, τα οποία πρόκειται να εξετασθούν άμεσα, ενώ έχει δοθεί απορριπτική απάντηση για 2.217 αγροτεμάχια.

Στη συνέχεια ως απάντηση -στη δευτερολογία του κου Βέττα, ο οποίος επικεντρώθηκε στο χρονικό περιθώριο πληρωμής των εκκρεμών ενστάσεων και στην τυχόν περαιτέρω διαδικασία για τα 2.217 απορριπτέα αγροτεμάχια- ο κος Υπουργός δήλωσε ότι για τις μέχρι σήμερα εκκρεμείς ενστάσεις προγραμματίζεται η πληρωμή τους το αργότερο πριν από το Πάσχα και για τα απορριπτέα αγροτεμάχια, τόνισε ότι δεν χάνεται το δικαίωμα του επιτόπιου τρόπου, δηλαδή ότι διατηρούν το στοιχείο ελέγχου. Δηλαδή από την απάντησή του προέκυψε το σημαντικό στοιχείο του ότι εάν πραγματικά τα αγροτεμάχια αυτά είναι επιλέξιμα και με τον μέχρι τώρα διοικητικό τρόπο δεν μπόρεσαν να επιλεγούν, δεν χάνεται κάτι για τους εν λόγω παραγωγούς, γιατί υπάρχει και ο επιτόπιος τρόπος, οπότε διατηρούν τα στοιχεία του ελέγχου».

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agro24.gr