Κορυφώνεται η αγωνία για περίπου 15.000 αγρότες, καθώς ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες η αξιολόγηση των φακέλων του Υπομέτρου 4.1 από τις περιφέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σε ορισμένες εξ αυτών οι αξιολογητές έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΠΣΚΕ), χωρίς ωστόσο να μπορούν προς το παρόν να προχωρήσουν σε οριστικοποιήσεις των φακέλων. Σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η αξιολόγηση είναι η δημοσίευση της απόφασης του ορισμού της αμοιβής των αξιολογητών. Πληροφορίες της «ΥΧ» αναφέρουν ότι η απόφαση βρίσκεται στο τυπογραφείο και περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία: Πρώτον, το ύψος της αμοιβής ανά αξιολογημένο φάκελο (25 ευρώ μεικτά). Δεύτερον, ότι για να καταβληθεί η αποζημίωση, ο αξιολογητής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του έως τις 30 Ιουνίου. Το μεγάλο ζήτημα που παραμένει αναπάντητο είναι η κάλυψη των απαιτούμενων κονδυλίων, που φτάνουν το 300% των διαθέσιμων χρημάτων.

Θεσσαλία και Κρήτη προηγούνται
Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αποστολία Καραφύλλη, η αξιολόγηση των 1.762 φακέλων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης επί των ηλεκτρονικών φακέλων χωρίς ακόμα να μπορούν οι αξιολογητές να προβούν σε οριστικοποίησή τους στο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης, περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από το σύστημα, αλλά για να μην καθυστερούμε κάνουμε την προεργασία των φακέλων, ώστε να απομένουν κάποιες επιπλέον διαδικασίες. Έχει γίνει η ενημέρωση των περιφερειών προς τους αξιολογητές και χθες (σ.σ. 5/3) μας έγινε και ενημέρωση από κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ σε λεπτομέρειες της διαδικασίας. Εκτίμησή μας είναι ότι είμαστε εντός χρονικών ορίων. Ωστόσο, απομένουν κάποιες διευκρινίσεις και ρυθμίσεις λεπτομερειών από πλευράς υπουργείου». Η ίδια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υπερδέσμευσης που θα απαιτηθεί για να εγκριθούν όλοι οι φάκελοι: «Η δημόσια δαπάνη που έχουμε στη Θεσσαλία και για τις δύο δράσεις (4.1.1, 4.1.3) είναι περίπου 30.883.853 ευρώ, ενώ η αιτούμενη δημόσια δαπάνη φτάνει τα 100 εκατομμύρια. Επειδή στα Σχέδια που αφορούν αγορά ελκυστήρα έχουμε μεγάλο ποσό, το ΥΠΑΑΤ έχει κάνει μια καλή δουλειά με τους τιμοκαταλόγους που θα μας δώσει, έτσι ώστε να μην μπορούμε να δεχθούμε κάποια επένδυση πάνω από την τιμή που μας ορίζεται σε αυτούς τους τιμοκαταλόγους. Εκτιμούμε ότι αυτό από μόνο του θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε περί τα 20 εκατ. ευρώ».

Η αξιολόγηση έχει ξεκινήσει για τους 1.099 φακέλους στην Κρήτη, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης: «Η διαδικασία εξελίσσεται αργά και αυτό οφείλεται κυρίως σε ζητήματα του πληροφοριακού συστήματος. Θετικό είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επενδύσεων για θερμοκήπια. Αρκετά πιο πίσω είναι η κτηνοτροφία, ενώ υπάρχει μικρός αριθμών επενδύσεων σε αμπέλια».

«Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα προβλήματα, καθώς υπάρχει και το θέμα με το ΠΣΚΕ. Εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί η κατανομή των φακέλων που φτάνουν τους 3.906. Έχουμε 126 αξιολογητές, οπότε υπολογίζουμε ότι 30-35 φάκελοι ανά άτομο είναι ένας αριθμός που καλύπτεται», ανέφερε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Οικονομίδης.

Στην Πελοπόννησο, έχει γίνει η κατανομή των περίπου 1.400 φακέλων, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Τμήματος Φυτικής-Ζωικής Παραγωγής, Δημήτρη Μητρόπουλο: «Δεν έχουμε ξεκινήσει επί της ουσίας την αξιολόγηση. Η δουλειά είναι πολλή, αλλά έχουμε αφιερώσει σχεδόν το σύνολο του δυναμικού μας. Από την επόμενη εβδομάδα, θα μπούμε στο πληροφοριακό σύστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αντιστοιχούν περίπου 30 φάκελοι σε κάθε αξιολογητή».

Μελετητές: Δύσκολο εντός προθεσμίας, «ανάσα» οι εγγυήσεις από ΕΚΤ
Πιο συγκρατημένοι ως προς την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι μελετητικών γραφείων με τους οποίους επικοινώνησε η «ΥΧ». Ο πρόεδρος της εταιρείας παροχής γεωργικών συμβουλών «Αειφορική» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Κακαφίκας, ανέφερε σχετικά στην «ΥΧ»: «Είναι δύσκολο έως ανέφικτο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Οι οδηγίες έχουν δοθεί, κάποιες περιφέρειες έχουν ξεκινήσει, όμως, θεωρώ ότι ακόμα και οι προχωρημένες περιφέρειες δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουνίου». Από την πλευρά του, ο γεωπόνος μελετητής από τη Σκάλα Λακωνίας, Χρύσανθος Κωστάκος, σημείωσε ότι «υπάρχει δρόμος, που εκτιμούμε ότι θα μας οδηγήσει μέχρι το τέλος του 2019».

Πολύ σημαντικό θέμα που συζητείται, αυτή την περίοδο, στα μελετητικά γραφεία είναι και η διαφαινόμενη λύση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των τραπεζικών δανείων, ώστε να ανταποκριθούν στη συμμετοχή τους οι παραγωγοί. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο υπεύθυνος του μελετητικού γραφείου Agrotrust στη Νεμέα, Δημήτρης Βασιλόπουλος, δήλωσε ότι «η δυνατότητα στους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήματα πληρωμής με όχι πλήρως εξοφλημένα τιμολόγια, αλλά εξοφλημένα κατά το τμήμα της ιδίας συμμετοχής είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Αν προχωρήσει, θα απεγκλωβίσει πολλούς παραγωγούς και θα αυξήσει την απορροφητικότητα του μέτρου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο κράτους – μέλους, αλλά δεν έχει περάσει ακόμα η νομοθετική ρύθμιση».

Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον
Σε ό,τι αφορά τους τομείς που κινούνται τα Σχέδια, σαφές προβάδισμα, σύμφωνα με τους ανωτέρω μελετητές, έχουν «πακέτα» που περιλαμβάνουν τρακτέρ και παρελκόμενα, αν και δεν λείπουν και οι πιο «μετριοπαθείς» προτάσεις, που κινούνται σε επενδύσεις κάτω των 40.000 ευρώ. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, τα δενδροκομικά και αμπελουργικά τρακτέρ παίζουν πιο δυνατά, ενώ αρκετές είναι και οι προτάσεις για αποθηκευτικούς χώρους σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο.

Παράταση ΟΣΔΕ

 

Πηγή: ypaithros.gr