Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές και την τεράστια αγανάκτηση των δικαιούχων πιστώθηκαν τελικά την περασµένη Πέµπτη 28 Μαρτίου, αργότερα από κάθε άλλη χρονιά, τα χρήµατα στους βαµβακοπαραγωγούς, αφήνοντας εκτός µια µικρή µερίδα µόνο καλλιεργητών που είχαν προβλήµατα µε τις παραδόσεις και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έπιασαν το απαραίτητο πλαφόν.
Με τον Οργανισµό Πληρωµών και τους αρµόδιους του υπουργείου να ξεµπερδεύουν µε το µεγάλο αυτό κονδύλι 176 εκατ. ευρώ, τώρα ο δρόµος ανοίγει για εκκαθαρίσεις παλιών προγραµµάτων, υπολοίπων ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και πληρωµή των υπόλοιπων συνδεδεµένων ενισχύσεων του 2018. Μεγάλο αγκάθι παραµένουν οι παλιές εξισωτικές, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για µικροπιστώσεις πριν το Πάσχα, αλλά µόνο για τις εύκολες περιπτώσεις, ενώ δεν γίνεται λόγος για τα υπόλοιπα από τα έτη 2013 και 2014.
Στις πρώτες πιστώσεις που αναµένονται και υπό κανονικές συνθήκες τοποθετούνται για την επόµενη εβδοµάδα είναι τα υπόλοιπα από την εκκαθάριση για το πρόγραµµα νιτρορύπανσης, Κοµφούζιο και ζιζανιοκτονίας των ορυζώνων, καθώς και τα de minimis για τα τεύτλα.
Στο πλάνο των αρµοδίων είναι και οι πιστώσεις για τις συνδεδεµένες των σπόρων σποράς και τη βιοµηχανική ντοµάτα, µέσα στον Απρίλιο και πριν το Πάσχα, ενώ για τον Μάιο πάει η κορινθιακή σταφίδα και για τέλος Μαΐου µε αρχές Ιουνίου οι συνδεδεµένες ενισχύσεις στα ζωικά.
Μέχρι το τέλος Απριλίου προγραµµατίζεται και η εκκαθάριση του πρώτου έτους της δράσης των Σπάνιων Φυλών, ενώ µέχρι τα τέλη Μαΐου δροµολογείται η εκκαθάριση του δεύτερου έτους της δράσης του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία και του πρώτου έτους της αντίστοιχης δράσης για τη Βιολογική Κτηνοτροφία.

∆ιορθωτικές πιστώσεις ενιαίας λόγω δασικών χαρτών

Με σταδιακές πιστώσεις θα κλείνουν οι εκκρεµότητες όσων παραγωγών έχουν απλήρωτα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση του 2018. Πρόκειται για µία διαδικασία συνεχή και όπως λένε οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ όσοι φάκελοι διορθώνονται θα πληρώνονται οι δικαιούχοι τµηµατικά σε κάθε επόµενη πίστωση. Όσον αφορά τώρα τις µέχρι σήµερα εκκρεµείς ενστάσεις της ενιαίας του 2018 σε όσους παραγωγούς είχαν προβλήµατα επιλεξιµότητας µε τα χωράφια τους, µε το ΑΤΑΚ κ.λπ., αυτές θα τρέξουν µέχρι και το Πάσχα, σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη.

Παράταση ΟΣΔΕ

 

Πηγή: agronews.gr