Με το 7% του συνολικού όγκου εισαγωγών ελαιολάδου, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αποτελεί μια δυναμική και με πολλά περιθώρια αγορά για την ευρωπαϊκή παραγωγή, ειδικά έπειτα από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Τόκιο και τις Βρυξέλλες, η οποία πυροδότησε και μια αύξηση 18% των εισαγωγών ελαιολάδου μέσα στο πρώτο τρίμηνο της περιόδου 2018/19.
Στην κινητικότητα αυτήν εστιάζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), το οποίο καταγράφει τα μεγέθη αυτά στο δελτίο Μαρτίου, εκτιμώντας πως το 94% των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου που φτάνει στην χώρα, προέρχεται από την ΕΕ.
Ειδικότερα, η Ισπανία είναι αυτή που διατηρεί τα ηνία της αγοράς αυτής, με το 58,8% του ελαιολάδου να προέρχεται από την χώρα της Ιβηρικής για το 2017/18, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 33,3% επί του συνόλου των εισαγωγών. Το υπόλοιπο 7,3% μοιράζονται η Τουρκία, η Ελλάδα που έρχεται τέταρτη καθώς και η Πορτογαλία και η Τυνησία.
Την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τον IOC, οι εισαγωγές  ελαιολάδου και πυρηνελαίου της Ιαπωνίας, σημείωσαν επίσης μια αύξηση 0,5%, με τα στοιχεία του Συμβουλίου να αναδεικνύουν μια σταθερή ανάπτυξη ανάμεσα στα έτη 2006/07 και 2014/15, με την κορύφωση στις εισαγωγές να σημειώνεται το 2015 στους 62.000 τόνους. Ωστόσο την αμέσως επόμενη χρονιά, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 8,5%. Πάντως έκτοτε η αγορά αυτή απορροφά έναν σχετικά σταθερό όγκο, ο οποίος βαίνει ανοδικά χρονιά τη χρονιά, καθιερώνοντας την Ιαπωνία ως τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ελαιολάδου παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Βραζιλία, με τις τέσσερις περιοχές του πλανήτη να ευθύνονται για το 66% του συνόλου των εισαγωγών.