Νέα προκήρυξη για τη Βιολογική Κτηνοτροφία ετοιμάζεται να βγάλει άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, με τους φορείς πιστοποίησης μάλιστα να έχουν ήδη λάβει σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Όπως είχε δηλώσει στο Agronews, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, μία νέα πρόσκληση εξεταζόταν εδώ και καιρό, ενώ στόχος απ’ ό,τι φαίνεται είναι να συμπέσει με την δεύτερη προκήρυξη στις Σπάνιες Φυλές, καθώς αποτελούν προγράμματα που συνδυάζονται άριστα, και η οποία αναμένεται να βγει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Μένει να φανεί τώρα πόσα θα είναι τα διαθέσιμα κονδύλια, ενώ πιο πιθανό είναι οι αιτήσεις να γίνουν με βάση το ΟΣΔΕ 2019.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της περασμένης πρόσκλησης αναμένεται να ισχύσουν τα εξής:

Ποσά ενίσχυσης
Όσον αφορά τα ποσά ενίσχυσης, αν η πυκνότητα βόσκησης της ενταγμένης εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερη του 1ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha), η ενίσχυση ανά εκτάριο (Ha) θα πολλαπλασιάζεται κατά μέγιστο επί 1,29 με τα ποσά του παρακάτω πίνακα:

  • Δράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία:
  • Αιγοπρόβατα: 211 ευρώ/Ha/έτος
  • Βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση: 267 ευρώ/Ha/έτος
  • Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση: 333 ευρώ/Ha/έτος
  • Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία:
  • Αιγοπρόβατα: 211 ευρώ/Ha/έτος (συν 36 ευρώ για δαπάνες πιστοποίησης)
  • Βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση: 267 ευρώ/Ha/έτος (συν 13 ευρώ για δαπάνες πιστοποίησης)
  • Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση: 333 ευρώ/Ha/έτος (συν 14 ευρώ για δαπάνες πιστοποίησης).

Δικαιούχοι
α) Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με το άρθρο 3 της με αριθ. 104/7056/21-1-2015 (ΦΕΚ 147/Β’/22-1-2015) απόφασης «Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων» κατ’ εκτέλεση του Καν. αριθ. (ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», όπως ισχύει.

β) Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις του σημείου

(α) ανωτέρω, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

1. όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών·

2. οι διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη·

3. όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση σε προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή.

γ) Επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» είναι οι «νεοεισερχόμενοι» σύμφωνα με το σημείο 13 του άρθρου 4 της αριθμ. 2848/145689/28.12.2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δηλαδή οι γεωργοί που αναλαμβάνουν να εντάξουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων που δεν συμπεριλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π) μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

δ) Επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής», είναι υποψήφιοι με βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 834/2007, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Οι εν λόγω υποψήφιοι, εφόσον έχουν στην κατοχή τους βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω αναφερόμενη σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, είναι επιλέξιμοι προς ένταξη και στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» για τα εν λόγω βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων.

ε) Ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες από τις προκηρυσσόμενες δράσεις της παρούσας επιθυμεί.

στ) Δικαιούχοι των με αριθ. 74/4119/13-01-2012 και 800/19605/17-02-2012 Προσκλήσεων

Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος των δράσεων 1.1 «Βιολογική γεωργία» και 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία» του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, αντίστοιχα, δύνανται να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, ακόμη κι αν οι συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ως άνω προσκλήσεις δεν έχουν λήξει κατά την ημερομηνία έκδοσής της.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr