Τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και την εξέταση διεύρυνσης των κριτηρίων για τις μειονεκτικές περιοχές ώστε τα χωριά που βρίσκονται στο «όριο» να ενταχθούν και να λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης από τον Βελβεντό Κοζάνης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε περιοδεία του την Τρίτη 16 Απριλίου στην Δυτική Μακεδονία.

«Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαμε την έγκριση του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας. Είχαμε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα 120 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο προϋπολογισμός που ήταν μόνο για αυτήν, υπερκαλύφθηκε κατά πάρα πολύ. Αυτό ήταν ένα θετικό στοιχείο. Ωστόσο οι αιτήσεις που κατάφεραν να γίνουν αποδεκτές ήταν λίγες και αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυτής ή το πολύ μέχρι τις αρχές της άλλης, θα κοιτάξουμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό κατά 100% τουλάχιστον. Δηλαδή να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είχαμε στην προκήρυξη εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Αποτέλεσμα θα είναι να μπουν πολύ περισσότεροι βιοκαλλιεργητές στο πρόγραμμα και να ικανοποιήσουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων από αυτές που εγκρίθηκαν στην πρώτη φάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως από τους 37.826 αιτούντες που υποβλήθηκαν πανελλαδικά και για τις δύο Δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες», μόλις οι 3.677 εγκρίνονται, ποσοστό, που αγγίζει μόλις το 9%, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από αγρότες, με το θέμα να έχει έρθει και στη Βουλή από την αντιπολίτευση.

Κι άλλες περιοχές στην εξισωτική αποζημίωση

Παράλληλα ο υπουργός υποστήριξε πως σε όλη την Ελλάδα θα γίνει άλλη μία τελευταία προσπάθεια για περιοχές όπως το Βόιο Κοζάνης, που είναι στα όρια και για μερικά χωριά σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπουν στις μειονεκτικές περιοχές και να λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση.

«Το έχουμε συζητήσει και με τον πρωθυπουργό μήπως να τα εντάξουμε και αυτά, διευρύνοντας κάπως τα κριτήρια. Δεν θέλουμε όμως να θέσουμε σε κίνδυνο τη λίστα των μειονεκτικών σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα κάνουμε μία προσπάθεια να πείσουμε την Επιτροπή ότι για κάποια συγκεκριμένα χωριά χρειάζεται διεύρυνση των κριτηρίων. Αυτό θα γίνει επίσης άμεσα», υποστήριξε ο κ. Αραχωβίτης, λέγοντας πως την Τετάρτη 17 Απριλίου, προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό το ζήτημα.

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει η πρόσκληση για την εξισωτική αποζημίωση.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr