Επιπλέον 80 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 200 εκατ. ευρώ δέσμευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας, ποσό που και πάλι όμως υπολείπεται σημαντικά από το αιτούμενο ποσό των συνολικά 655 εκατ. ευρώ αφήνοντας μία «ουρά» χιλιάδων επιλαχόντων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρει πως το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στις περιφέρειες που διαπιστώνεται το μικρότερο ποσοστό κάλυψης των αιτούντων από τον αρχικό προϋπολογισμό όπως είναι η Ήπειρος, η Ανατολική Μακεδονία Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Σημειώνεται εδώ πως στο τέλος της ανακοίνωσης του το υπουργείο φαίνεται να παραδέχεται, πλαγίως τουλάχιστον, πως ο υπολογισμός των ενισχύσεων είναι λάθος, όπως είχε γράψει η Agrenda, καθώς το ποσό που δεσμεύεται ανά δικαιούχο είναι το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που δυνητικά μπορεί να λάβει και όχι αυτό που πράγματι δικαιούται. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από τους επιλαχόντες θα μπορούσαν να είχαν ήδη ενταχθεί.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

Μετά από το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρξε για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» και την υποβολή συνολικά 37.826 αιτήσεων με αιτούμενο ποσό 655 εκατ. ευρώ για ενίσχυση στη φυτική βιολογική παραγωγή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να προχωρήσει σε υπερδέσμευση χρηματοδότησης, όπως είχε προαναγγείλει.

Συγκεκριμένα, πέραν του προϋπολογισμού των 120 εκατ. ευρώ, το ΥπΑΑΤ εξασφάλισε και πρόκειται να δεσμεύσει άλλα 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στις περιφέρειες όπου διαπιστώνεται το μικρότερο ποσοστό κάλυψης των αιτούντων από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί σε αυτό το σημείο ότι, στους πίνακες των αποτελεσμάτων, το ποσό που δεσμεύεται ανά δικαιούχο είναι το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που δυνητικά μπορεί να λάβει. Οι πληρωμές, όμως, ανά δικαιούχο πραγματοποιούνται με βάση τις καλλιέργειες που δηλώνονται ετησίως στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και όχι το μέγιστο δεσμευμένο ποσό της σύμβαση.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr