Αυξημένο κατά 12 εκατ. ευρώ είναι το κονδύλι στήριξης του ευρωπαϊκού μελισσοκομικού τομέα για την επόμενη τριετία, συγκριτικά με την ενίσχυση που χορηγήθηκε από την ΕΕ για την περίοδο 2017-2018.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 120 εκατ. ευρώ στον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ κατά τα επόμενα τρία χρόνια για να στηρίξει «τον ουσιαστικό ρόλο της μελισσοκομίας στη γεωργία και το περιβάλλον»

Το ποσό αυτό, το οποίο διπλασιάζεται με τις εθνικές συνεισφορές των κρατών μελών, θα εφαρμοστεί στα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα που αρχίζουν την 1η Αυγούστου 2019 και θα ισχύουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.Τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται από τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τον τομέα σε εθνικό επίπεδο με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τον τομέα της μελισσοκομίας και την εμπορία των προϊόντων τους.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την εκπαίδευση για τους μελισσοκόμους, την υποστήριξη για την έναρξη μελισσοκομίας, την καταπολέμηση παρασίτων που καταστρέφουν τις κυψέλες και την έρευνα ή μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του μελιού.

Το 2018, η ΕΕ είχε πάνω από 17,5 εκατομμύρια κυψέλες και περί τους 600.000 μελισσοκόμους. Η μελισσοκομία ασκείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο. Οι αποικίες μελισσών είναι απαραίτητες για τη γεωργία και το περιβάλλον, διασφαλίζοντας την αναπαραγωγή των φυτών με επικονίαση, ενώ η μελισσοκομία συμμετέχει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τομέα των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, συμβάλλοντας στη διατήρηση θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές μας. Να σημειωθεί ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε συνεργασία με άλλα βασικά ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία, παρέχει πλέον ισχυρότερα εργαλεία για τη στήριξη του τομέα».

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr