Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

Αναλυτικά σε αυτό αναφέρει:

«Συνεχίζεται ομαλά η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Οι ψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες τον μήνα Ιούνιο, συνεχίστηκαν μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση της αρχικής οψίμησης της καλλιέργειας και οι περισσότερες βαμβακοφυτείες μπήκαν στην άνθηση από τις 5 Ιουλίου. Ύστερα από ένα διάστημα ανομβρίας και την γενίκευση των ποτισμάτων, έπεσαν ωφέλιμες, ευεργετικές βροχές το βράδυ της 10ης, 13ης και 16ης Ιουλίου, συνολικού ύψους 50mm, περίπου.
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (περί τους 10 C, η μέγιστη), την τελευταία εβδομάδα.

Δεν σημειώθηκαν στην Περιφερειακή μας Ενότητα έντονα καιρικά φαινόμενα, σαν αυτά που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η γενική εικόνα της καλλιέργειας είναι πολύ καλή. Τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της ανθοκαρποφορίας.

Εντομολογικές προσβολές
Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Εκδώσαμε φυλλάδιο με οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπισή της (το αναρτήσαμε) και κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης, προκειμένου οι παραγωγοί να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Τελικά η εμφάνιση της 1ης γενιάς ήταν πολύ υποτονική.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών ακολούθησε και φέτος με εμπιστοσύνη τις υποδείξεις μας και απείχε από χημικούς ψεκασμούς.

Εν αναμονή της δεύτερης γενιάς, που εκτιμούμε ότι θα εμφανισθεί στις τελευταίες μέρες του μήνα, εκδώσαμε, εσπευσμένα, οδηγίες αντιμετώπισής της, προκειμένου να προλάβουμε την πρόωρη έναρξη «προληπτικών» ψεκασμών στους οποίους παρασύρθηκαν οι παραγωγοί μας την προηγούμενη χρονιά.

Το φυλλάδιο αυτό, το αποστείλαμε στους Δήμους, σε φορείς, στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και θα το διανείμουμε, σε εκατοντάδες αντίτυπα, στα σημεία συνάθροισης των παραγωγών στα χωριά.

Κανένας από τους υπόλοιπους εχθρούς δεν μας απασχόλησε σοβαρά. Κάποια υπερβολική και αδικαιολόγητη συζήτηση πήγε να δημιουργηθεί, από τις «αντίρροπες δυνάμεις», για τον Λύγκο. Η πλειοψηφία των παραγωγών προσπέρασε τον σχετικό θόρυβο, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Οι Ιασσίδες δεν μας απασχόλησαν, όπως την προηγούμενη χρονιά – πολύ χαμηλοί, φέτος, οι πληθυσμοί τους.
Ασήμαντη, μέχρι τώρα, η εμφάνιση του τετρανύχου.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Συστήνουμε, όπως κάθε χρόνο, στους παραγωγούς να φροντίζουν την ισορροπία των βαμβακοφυτειών τους (μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας), με τη χρήση των δύο βασικών εργαλείων του ενημερωμένου βαμβακοκαλλιεργητή: του ποτίσματος και των ανασχετικών.

Όπου, παρά το σωστό πότισμα, περισσεύει τάση για υπερβολική ανάπτυξη, αυτή πρέπει να ανακόπτεται με την εφαρμογή ανασχετικών.

Σε χωράφια με ιστορικό υπερβολικής ανάπτυξης, οι παραγωγοί έκαναν έγκαιρα τις πρώτες επεμβάσεις και, μετά τις τελευταίες βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας, θα χρειαστεί επανάληψή τους και πιθανόν εφαρμογή και σε πιο ισορροπημένα χωράφια.

Οι επεμβάσεις αυτές, πέραν του ζητούμενου ελέγχου της υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης, είναι ωφέλιμες και από την άποψη του «ψησίματος» των τρυφερών φυτών, ώστε να μην είναι ελκυστικά στην επικείμενη δεύτερη γενιά του πράσινου σκουληκιού.»