Για 100% απώλεια παραγωγής λόγω καρπόπτωσης στις αμυγδαλιές του νομού Σερρών, κάνει λόγο ο Σύλλογος Αμυγδαλοπαραγωγών του νομού και με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά άμεσες ενέργειες για αποζημίωση.

Ολοκληρωτική (100%) είναι η απώλεια παραγωγής λόγω καρπόπτωσης, στο 90% των αγροτεμαχίων με αμυγδαλιές στο Νομό Σερρών, σύμφωνα με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Σερρών.

Ο σύλλογος ζητά από τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να γίνει έλεγχος και καταγραφή της ζημιάς θεσμικά, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Όπως σημειώθηκε από τον Ι. Παπαδόπουλο, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι παραγωγοί 35 και 40 ευρώ το στρέμμα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και να μην έχουν πάρει ποτέ αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Η συμπερίληψη της ζημιάς στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ μοιάζει βέβαια να είναι πιο πιθανή από την αποζημίωση ΕΛΓΑ και έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για αντιστάθμιση αδικιών.

Βέβαια, αυτό καταδεικνύει ακόμη ένα επιχείρημα για τον παραπέοντα ΕΛΓΑ δίνοντας έξτρα υπόσταση στη στάση της νέας διοίκησης στη Βάθη που θέλει ολική μεταρρύθμιση του οργανισμού, με εφαρμογή από ότι φαίνεται μεικτής ασφάλισης με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Η αλλαγή στο κλίμα που εντείνεται με τα χρόνια όλο και περισσότερο, έχει αυξήσει κατά πολύ τις ζημιές και χρειάζεται πρόσθετο μεγάλο κεφάλαιο όπως φαίνεται, που να μπορεί να απορροφήσει το ρίσκο.

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου του Συλλόγου αμυγδαλοπαραγωγών Σερρών: 

Θέμα: Ακαρπία -Kαρπόπτωση Αμυγδαλιάς

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από έλεγχο στα αγροτεμάχια παραγωγής αμυγδάλων του Ν.Σερρών διαπιστώσαμε ότι η απώλεια  παραγωγής στις αμυγδαλιές είναι 100%.Η απώλεια παραγωγής οδηγεί στην περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των αγροτών , ενώ το κόστος για τον ΕΛΓΑ είναι δυσβάσταχτο για τους παραγωγούς.Σας παρακαλούμε θερμά να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για έλεγχο και αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr