Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση των Σκρέκα – Μπαγινέτα με την αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ και θέμα την αποκατάσταση της τάξης στα Σχέδια Βελτίωσης, μετά το βραχυκύκλωμα που έχει προκαλέσει ο περιβόητος τιμοκατάλογος Τσιατούρα.

Απ’ ότι φαίνεται η πολιτική ηγεσία έχει πεισθεί περί την αναγκαιότητα κατάργησης του τιμοκαταλόγου, ωστόσο, θα επιδιώξει τα πράγματα να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τεθεί από καμιά πλευρά θέμα παράβασης των κοινοτικών κανόνων και των διαβεβαιώσεων που έχουν παρασχεθεί από τις εθνικές αρχές προς τις Βρυξέλλες. Μ’ αυτή την έννοια, όλοι αντιλαμβάνοται ότι ο επίμαχος τιμοκατάλογος δεν πατάει πουθενά, κάτι ωστόσο θα πρέπει να αποδεικνύει τον σεβασμό της αρμόδιας αρχής αλλά και των συμμετεχόντων στην υλοποίηση του προγράμματος στη θεωρία του εύλογου κόστους.
Κατά την συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ.

Μ’ αυτή την έννοια το πιθανότερο είναι πως οι αξιολογήσεις θα τρέξουν στον επόμενο τόνο χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη ο τιμοκατάλογος και ενδεχομένως με μια μικρή και μάλλον οριζόντια μείωση της τιμής που αναγράφεται στις προσφορές οι οποίες έχουν περιληφθεί στους φακέλους. Εκεί μάλιστα που οι προσφορές για τον ίδιο τύπο μηχανήματος έχουν διαφορά μεταξύ τους, θα λαμβάνεται φυσικά υπόψη η χαμηλότερη τιμή.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΕΑΜ αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, του Προεδρείου του ΣΕΑΜ με τον Υφυπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων κ. Κώστα Μπαγινέτα, καθώς και στελέχη του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα της εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας και βεβαίως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις καθυστερήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης. Φυσικά, το κυρίαρχο θέμα της πολύωρης συζήτησης ήταν ο απαράδεκτος τιμοκατάλογος που εξέδωσε η Διαχειριστική Αρχή και οι επιπτώσεις που αυτός έχει δημιουργήσει, με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» η διαδικασία της αξιολόγησης.

Και οι δυο πλευρές έδειξαν ειλικρινή διάθεση για επίλυση του θέματος και συζητήθηκαν τρόποι που θα μπορούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΑΜ αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση για περικοπή στις υποβληθείσες προσφορές. Αναμένονται εξελίξεις σχετικά τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα το Agronews εγραφε:

Συνάντηση Σκρέκα με ΣΕΑΜ για να ξαναμπεί τάξη στα Σχέδια Βελτίωσης και να διασφαλισθεί στην πράξη η υπόθεση εύλογο κόστος

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) θα έχει σε λίγη ώρα (Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 3μ.μ.) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούμενη από τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Κωσταντίνο Μπαγινέτα.

Πρώτο ζητούμενο της συνάντησης, ταυτόχρονα με τη γνωριμία των δύο πλευρών, είναι να επανέλθει σε τάξη το θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης.
Οι πληροφορίες θέλουν να έχει γίνει μια πρώτη ζύμωση γύρω από το θέμα, με την πολιτική ηγεσία να έχει κατανοήσει την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια που έθετε ο γνωστός τιμοκατάλογος Τσιατούρα, να προχωρήσει χωρίς προσχώματα η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων, να βγουν οι εγκρίσεις ώστε οι παραγωγοί να ξέρουν τι περιμένουν και τι όχι και η αγορά να αρχίσει να λειτουργεί.

Ήδη οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει κοινή δέσμευση ότι ο έλεγχος στην υλοποίηση των επενδύσεων, με βάση τα εγκριτικά σημειώματα, να είναι ασφυκτική και να αποκλειστούν με κάθε τρόπο καταστρατηγήσεις και περιπτώσεις υπερβάσεων από τα επίπεδα του εύλογου κόστους.

 

Παράταση ΟΣΔΕ

 

Πηγή: agronews.gr