Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η ανάπτυξη του βαμβακιού σε όλες τις περιοχές της χώρας, αν φυσικά εξαιρεθούν αυτές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Η απουσία του πράσινου σκουληκιού από τις βαμβακοφυτείες αυξάνει την αισιοδοξία των βαμβακοπαραγωγών για μία καλή χρονιά, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Ο Αύγουστος όμως επιφυλάσσει πολλές φορές εκπλήξεις και για αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες αποδεκάτισαν τους πληθυσμούς

Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της καλλιεργητικής περιόδου για το βαμβάκι στην περιοχή της Βοιωτίας. Εκτός από μία περιοχή 2.000 στρεμμάτων, όπου έκανε απειλητικά την εμφάνισή του το πράσινο σκουλήκι, στις υπόλοιπες δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. «Σύμμαχος ο καιρός», δηλώνει ο Μπάμπης Κρεμμύδας, γεωπόνος από τον Ορχομενό, τονίζοντας τη συνεχή παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στις καλλιέργειές τους. «Θα πρέπει να αφήσουμε τα ωφέλιμα έντομα να κάνουν τη δουλειά τους και αν παραστεί ανάγκη να γίνουν και παρεμβάσεις με εγκεκριμένα αγροχημικά».

Σύμφωνα με ελέγχους της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς, τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, με το 20%-30% να έχει δημιουργήσει τα πρώτα καρύδια. Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη, υπάρχουν προσβολές από τετράνυχους σε θέσεις και τοποθεσίες σε έντονο βαθμό, ενώ υποχώρηση παρατηρείται σε θρίπες και αφίδες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αν και υπό έλεγχο, χρειάζεται επαγρύπνηση για το πράσινο σκουλήκι

Αυξημένες συλλήψεις εντόμων παρατηρούνται στα βαμβακοχώραφα του Nομού Λάρισας από προχθές Τετάρτη στο πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, με τη ΔΑΟΚ Λάρισας να εκδίδει ανακοίνωση των περιοχών που χρειάζονται αυξημένη επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΑΟΚ της περιφέρειας, παρά την ελεγχόμενη εξέλιξη του φαινομένου δεν χρειάζεται εφησυχασμός εκ μέρους των παραγωγών, καθώς συνήθως ο Αύγουστος είναι ο αγαπημένος μήνας του σκουληκιού και απαιτείται συχνή επίσκεψη στο χωράφι. Αν διαπιστωθούν προσβολές των φυτών, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί η υπηρεσία η οποία θα κατευθύνει σχετικά τους παραγωγούς αναφορικά με τους ψεκασμούς. Μια απόδειξη της θετικής εξέλιξης του φαινομένου είναι ότι φέτος η ΔΑΟΚ χρειάστηκε να εκδώσει δύο σχετικές ανακοινώσεις με συμβουλές προς τους αγρότες, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή είχαν εκδοθεί πέντε!

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Η καταστροφή από το χαλάζι ήταν σημαντικότερη

Στον Νομό Ροδόπης, όσες καλλιέργειες βαμβακιού δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι συνεχίζουν την ανάπτυξή τους άνευ σκουληκιών. Η παρουσία των εντόμων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ο σχηματισμός των καρυδιών κυμαίνεται από 30% έως 40%, σύμφωνα με τον Γιώργο Κάτσικα, γεωπόνο από την Ξυλαγανή Ροδόπης.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Κεντρική Μακεδονία. Οι παραγωγοί βαμβακιού είναι γενικά επιφυλακτικοί για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, ωστόσο προβλέπουν ότι τελικά η φετινή καλλιέργεια θα είναι ικανοποιητική.

 

Παράταση ΟΣΔΕ

 

Πηγή: ypaithros.gr