Τον διαχωρισμό των συνεταιριστών οι οποίοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εφόσον έχουν τελέσει αδικήματα υπεξαιρέσεως, πλαστογραφίας, απάτης, παραβάσεως καθήκοντος, απιστίας από αυτούς οι οποίοι άσκησαν διοίκηση έχοντας στην πλάτη τους ασφαλιστικές εισφορές ή οφειλές προς το Δημόσιο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

«Δεν είναι δυνατόν να διατρέχουν τον κίνδυνο να  κατασχεθεί η ατομική περιουσία τους» ανέφερε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα, μέσα στο 2019, θα κατατεθεί προς διαβούλευση νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις των αγροτών ο Υπουργός τόνισε ότι αυτές «θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως γίνονταν. Δηλαδή το 70% της πληρωμής στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 30% στο τέλος του χρόνου».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΑΣΕΠ εξαιτίας της εσπευσμένης πρόσληψης κτηνιάτρων για να προστατευθεί ο χοιροτροφικός κλάδος της Ελλάδας από την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να ομιλεί για κατάργηση του ΑΣΕΠ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχουν φτιάξει όλες τις μεταναστευτικές δομές κατά παρέκκλιση των διατάξεων προσλήψεων» και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ανθρωπονόσος αλλά ζωονόσος, δηλαδή δεν απειλεί τους ανθρώπους αλλά μόνο το ζωικό κεφάλαιο, και εν προκειμένω τους χοίρους. Βρήκαμε δυο κρούσματα τα οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορά μας με την Βουλγαρία. Το ένα μάλιστα μόλις 17 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, το άλλο στην Φιλιππούπολη. Και κάναμε ό,τι έπρεπε. Δηλαδή να αυξήσουμε τους ελέγχους προκειμένου να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έρθει η νόσος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στις συγκεκριμένες προσλήψεις».

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και προς την κατεύθυνση αυτή, της προστασίας των καταναλωτών αλλά και του χοιροτροφικού κεφαλαίου της χώρας, κινούνται το σύνολο των ελέγχων.

 

Παράταση ΟΣΔΕ