Πιο κοντά σε επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με τα Σχέδια Βελτίωσης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από την πλευρά των δικαιούχων αγροτών, δείχνουν να βρίσκονται υπουργείο και εκπρόσωποι εισαγωγέων αγροτικών μηχανημάτων, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το θέμα να απασχόληση τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης με μέλη του ΣΕΑΜ σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρεται μάλιστα ότι το θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης, ήταν το πρώτο το οποίο τέθηκε από τον κ. Βορίδη στη διάρκεια του γεύματος, με τους παριστάμενους από την πλευρά του Συνδέσμου να διαβεβαιώνουν τον υπουργό για την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης η οποία δεν θα αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα έναντι των κοινοτικών κανονισμών.

Ως γνωστόν, το όλο θέμα συνδέεται με το γνωστό τιμοκατάλογο Τσιατούρα και την ανάγκη κατάργησής του, χωρίς να αποδυναμώνεται η διάσταση του «εύλογου κόστος» την οποία επιτάσσει το κοινοτικό πλαίσιο. Είναι σαφές ότι από την πλευρά υπηρεσιακών, όπου ηγεμονεύει ακόμη το πνεύμα Τσιατούρα, αφήνεται να εννοηθεί ότι τυχόν κατάργηση του επίμαχου τιμοκαταλόγου τον οποίο εμπνεύστηκε η υπηρεσία (διαχειριστικές αρχές), θα επιφέρει την αντίδραση των Βρυξελλών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέους καταλογισμούς σε βάρος της χώρας.

Μ’ αυτή την έννοια, η πολιτική ηγεσία, παρότι εμφανίζεται έτοιμη να απομακρυνθεί από τη λογική Τσιατούρα, δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει και μια αρνητική αντίδραση από την πλευρά των Βρυξελλών. Επιδιώκει έτσι, να κλείσει το θέμα, χωρίς τον αυθαίρετο τιμοκατάλογο αλλά με τη βεβαιότητα ότι η επόμενη λύση θα είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η πρόταση την οποία επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα τα μέλη του ΣΕΑΜ και η οποία, έρχεται να ικανοποιήσει την απαίτηση του «εύλογου κόστους» και να απελευθερώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων χωρίς να χαθεί περισσότερος χρόνος.

Οι πληροφορίες θέλουν το τελικό πλαίσιο συνεννόησης να τίθεται σε διεξοδική συζήτηση στην επίσημη συνάντηση που αναμένεται να έχει αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη την προσεχή εβδομάδα και πριν από τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ το άλλο Σαββατοκύριακο.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr