Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Σερρών, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας την παρακάτω ανακοίνωση:

Αυτές τις μέρες εμφανίζονται στο βαμβάκι τα σκουλήκια της τρίτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου.

Η γενιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη, όπως η γενιά του Αυγούστου. Τα σκουλήκια αυτής της γενιάς και είναι λιγότερα και απασχολούνται σε καρποφόρα όργανα της κορυφής, από τα οποία δεν περιμένουμε να πάρουμε παραγωγή.

Ελάχιστες φορές (σε χρονιές επιδημίας), έχει προκαλέσει κάποιες, μικρές ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια τού νομού μας. Φέτος, με την εντελώς υποτονική εμφάνιση της επικίνδυνης γενιάς του Αυγούστου, είναι ελάχιστα πιθανό να αποτελέσει πρόβλημα.

Κάποια προσοχή χρειάζεται στις όψιμες, τρυφερές φυτείες (χαλαζοχτυπημένες, επανασπορές), τις οποίες θα προτιμήσει για να γεννήσει τα αυγά της η πεταλούδα του σκουληκιού.

Και σ΄ αυτή την γενιά, ισχύει πάντα ο γνωστός κανόνας:

Ψεκασμό με εντομοκτόνο κάνουμε μόνο αν η φυτεία μας φθάσει να έχει, κατά μέσο όρο, ένα ζωντανό σκουλήκι σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας.